In Xinjiang wordt woestijn omgevormd tot slimme boerderijen

De Gobiwoestijn met de zoute en alkalische grond wordt in landbouw- en demonstratiebases van het Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC) omgevormd tot productieve landbouwgrond. Hierbij wordt op grootschalig geavanceerde technologieën gebruikt waaronder drones, robots, slimme kassen en digitale beheersystemen. Die maken niet enkel de hoogwaardige teelt van gewassen mogelijk, maar verminderen ook bij het energieverbruik in de landbouwprocessen.

‘De katoenvelden die meer dan 1.000 mu (ongeveer 66,67 hectare) beslaan, zijn klaar voor de oogst waarvan de gemiddelde opbrengst per mu naar verwachting rond de 500 kg zal liggen en de winst per mu grond 1.500 yuan, zegt plaatsvervangend politiek commissaris Cao Senlin van de Fangcaohu boerderij in de stad Wujiaqu die die behoort bij de zesde divisie van het Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC). Er werken slechts een paar personen op de velden. ‘De Fangcaohu boerderij heeft het planten en oogsten van katoen gemechaniseerd op al haar meer dan 40 ha velden, behalve het handmatig snoeien van de katoenplanten,’ legde Cao uit waarbij hij opmerkte begonnen te zijn met het invoeren van machines voor deze taak.

Algemeen manager van Xinjiang Tianye Ma Zhandong introduceert sci-tech innovaties op de Moguhu Moderne Landbouw Demonstratiebasis Foto Peoples Daily Disclaimer

Op de Moguhu Modern Agriculture Demonstration Base van Xinjiang Tianye die verbonden is aan de XPCC in de stad Shihezi zorgen innovatieve technologieën en geavanceerde apparatuur voor vooruitgang. ‘Ons onafhankelijk ontwikkelde druppelirrigatiesysteem onder plastic folie heeft de katoenopbrengst aanzienlijk verhoogd tot ongeveer 320 kilo per mu land op zouthoudende en alkalische grond en overtreft daarmee sommige vruchtbare landbouwgronden. Dankzij meer dan 20 jaar praktijkervaring en technologische innovatie hebben we het elektriciteitsverbruik in de landbouwirrigatie verlaagd en een groene en duurzame ontwikkeling bevorderd’ zegt senior ingenieur en algemeen manager van Xinjiang Tianye Ma Zhandong.
Het bedrijf heeft een technologie ontwikkeld die de grond ontzilt via ondergrondse buizen. In combinatie met fertigatie (fertilisatie & irrigatie)  kan deze technologie de gewasproductie met 30 % verhogen. Het gebruikt landbouwdrones om te patrouilleren op de ongeveer 5.000 mu katoenvelden . Naast de landingsplaats van de drones worden apparaten geïnstalleerd, waaronder een ondergronds waterdetectiesysteem, slimme pesticidebewakingslampen, een meteorologisch station, een bewakingssysteem voor de groei van katoen, een ondergronds waterbewakingssysteem e. a.. Ze verzamelen informatie die op een groot scherm wordt weergegeven zodat de veldmanager deze kan bekijken en verschillende omstandigheden kan regelen.

Alsem

Guo Wei bij zoete alsem die hij plantte op de Tianfu PV-krachtcentrale in Shihezi. Foto Peoples Daily Disclaimer

De Tianfu 400.000-kilowatt fotovoltaïsche krachtcentrale in de stad Shihezi ligt aan de rand van de Gurbantunggut woestijn. De basis heeft de desolate woestijn in landbouwgrond veranderd door het oogsten van alsem onder de fotovoltaïsche panelen. Guo Wei die vroeger geneeskundige kruiden verkocht, begon in juni alsem te kweken op 32 mu land op de basis. Ze hebben de plant in augustus geoogst en zullen dat in oktober weer doen. ‘We werken met een op bestelling gebaseerd productiemodel en hebben vertrouwen in de verkoop van de plant. We verwachten een nettowinst van ongeveer 1.500 yuan per mu van het veld met zoete alsem’ verklaarde Guo en hij vertelde van plan te zijn om het plantgebied uit te breiden tot 100 mu voor het verbouwen van de geneeskrachtige kruiden.

‘Slimme’ tomaten

Trostomaten pluk in een slimme kas van het Runtai Smart Agriculture Industrial Park in de stad Kokdala Foto Peoples Daily Disclaimer

Trostomaten geteeld in een slimme kas van het Runtai Smart Agriculture Industrial Park in de stad Kokdala verrijken de lokale gemeenschap. Runtai Agriculture Technology Development begon in juni 2023 met het proefplanten van trostomaten en momenteel worden er 90.000 trostomatenplanten gekweekt, aldus uitvoerend directeur Tang Yue. Door gebruik te maken van grondloze teelt, druppelirrigatie en digitale technologie voor realtime monitoring, vroegtijdige waarschuwing en omgevingscontrole is de tomatenproductie nu onafhankelijk van natuurlijke omgevingsbeperkingen. Daardoor kunnen het hele jaar door tomaten op de markt worden gebracht. ‘In mei hebben we onze eerste trostomatenoogst binnengehaald. Tot nu toe hebben we meer dan 600 ton trostomaten geoogst, met een verkoop van bijna 10 miljoen yuan,’ zei Tang, en hij voegde eraan toe dat dit jaar naar schatting 1.350 ton trostomaten geoogst zullen worden, met een jaarlijkse verkoop van 24 miljoen yuan als resultaat.

Naast trostomaten kweekt het park ook ander fruit op een oppervlakte van 250 mu, wat werkgelegenheid biedt aan meer dan 100 mensen met verschillende etnische achtergronden. Elzirem Eli, een 25-jarige Oeigoerse kwam vorig jaar bij het bedrijf werken. ‘Ik kreeg deze baan vlak na het afstuderen en ik ben tevreden met mijn rol, die aansluit bij mijn afstudeerrichting tuinbouw’ zei ze. Haar taken bestaan uit het verzorgen van de trostomatenplanten en vruchten volgens hun groeistadium. Elzirem Eli is opgeklommen tot teamleider en verdient nu een maandsalaris van 5.000 yuan, tegenover 4.000 yuan toen ze begon.

Bron: ¨Peoples Daily