VK neemt terug de draad met China op

Tijdens het bezoek van VK BuZa-minister Lammy bleek dat het Verenigd Koninkrijk de dialoog en samenwerking met China wil herstellen op gebieden zoals klimaatverandering, energie, milieubescherming, technologie, economie en handel, investeringen en internationale ontwikkeling.

BuZa ministers Lammy en Wang Yi Foto Xinhua Disclaimer

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft vrijdag in Peking besprekingen gevoerd met VK-staatssecretaris David Lammy van Buitenlandse Zaken, Gemenebestzaken en Ontwikkelingssamenwerking. Wang merkte op dat China en het Verenigd Koninkrijk beide permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en belangrijke economieën in de wereld, de VN-gecentreerde internationale orde moeten handhaven, moeten samenwerken bij het aanpakken van wereldwijde uitdagingen en partners moeten zijn bij het bereiken van nationale ontwikkeling.
China is bereid om met het Verenigd Koninkrijk samen te werken om de consensus van de leiders van de twee landen te volgen, wederzijds begrip en respect hoog in het vaandel te dragen, open samenwerking tot hoofdthema te maken, de strategische communicatie te verdiepen, praktische samenwerking te bevorderen en de betrekkingen tussen China en het Verenigd Koninkrijk naar een nieuw stadium van stabiele ontwikkeling te stuwen, aldus nog Wang.

Wang stelde dat de Britse Labourregering het voorstel heeft gedaan om een langdurige, stabiele en strategisch belangrijke relatie met China te ontwikkelen. De Chinese kant heeft dit voorstel positief beoordeeld omdat het overeenstemt met de historische logica en praktische behoeften van de bilaterale relatie, de fundamentele belangen van de twee volkeren dient en in overeenstemming is met de historische trend en de internationale situatie. Wang merkte echter op dat Taiwan en Hongkong binnenlandse aangelegenheden van China zijn en dat niet-inmenging in binnenlandse aangelegenheden een grondbeginsel van de internationale betrekkingen is. Hij vond dat beide partijen elkaars bezorgdheden moeten respecteren, de dialoog op basis van gelijkheid moeten versterken, meer begrip moeten kweken en een klimaat voor communicatie en samenwerking moeten creeren China stemt ermee in om de dialoog en samenwerkingsmechanismen op verschillende gebieden tussen de twee landen volledig te herstellen. Het wil de wederzijds voordelige samenwerking uitvoeren op het gebied van handel, financiën, groene ontwikkeling, wetenschap en technologie, gezondheid, onderwijs, cultuur en andere gebieden, aldus Wang.

Besprekingen tussen de 2 zijden Foto Xinhua Disclaimer

Lammy zei dat de Britse regering vastbesloten is om de dialoog en samenwerking met China te versterken en verschillen effectief te beheren op een samenhangende, wederzijds respectvolle manier die belangen op de lange termijn van beide partijen dient. Het VK blijft vastbesloten om zijn belofte over de kwestie Taiwan na te komen sinds het aanknopen van diplomatieke betrekkingen en zal daar op de lange termijn aan vasthouden. Het VK kijkt uit naar het versterken van de dialoog op hoog niveau en verschillende niveaus met China, het uitbreiden van de samenwerking op gebieden zoals klimaatverandering, energie, milieubescherming, technologie, economie en handel, investeringen en internationale ontwikkeling. Zo  kan een nieuwe reis beginnen van sterke ontwikkeling van het partnerschap tussen het VK en China. Als permanente leden van de VN-Veiligheidsraad moeten zowel het VK als China gezamenlijk de vrije handel handhaven en zich inzetten om geopolitieke crises en complexe uitdagingen met diplomatieke middelen aan te pakken, voegde Lammy eraan toe. De South China Morning Post meent te weten dat de Labourregering opdracht gegeven heeft voor een brede audit van de relatie tussen het VK en China en gezegd heeft dat ze klaarziend zal zijn gezien de beschuldigingen van cyberaanvallen en spionage op Britse bodem.

Bron Peoples Daily, SCMP