Wildparken in China

Met de verbetering van de levensstandaard in China is ook de interesse in wildparken gegroeid. In 2023 was de waarde van de Chinese wildparkindustrie RMB 11,159 miljard, een stijging van 35,29% op jaarbasis. De steun van de Chinese overheid oogst ook lof van internationale organisaties. Een goede reden om deze industrie eens nader te bekijken.

Beijing Wildlife Park; foto Sohu (disclaimer)

Overzicht

Safariparken zijn plaatsen waar verschillende wilde dieren worden gefokt en gehouden in een gesimuleerde natuurlijke omgeving. Bezoekers kunnen de dieren in hun natuurlijke ecologie van dichtbij observeren. Het biedt niet alleen toeristen de mogelijkheid om toegang te krijgen tot de natuur en wilde dieren, maar ook een belangrijke basis voor de bescherming en het fokken van bedreigde diersoorten en het levert belangrijke bijdragen aan de bescherming van het milieu en de biodiversiteit.

Ontwikkelingsproces

De Chinese wildparkindustrie heeft zich in drie fasen ontwikkeld. In het vroege stadium vóór 1993 waren dierentuinen in China voornamelijk stedelijke dierentuinen, die zich meestal in of nabij het stadscentrum bevonden. Dieren werden in kooien gehouden om ze door bezoekers te laten bekijken. In dit stadium voldeed de dierentuin aan de toenmalige recreatieve behoeften van mensen.

In de volgende ontwikkelingsfase, van 1993 tot 2000, werd het eerste echte wildpark in China, Shenzhen Wildlife Park, geopend. Het aantal Chinese wildparken is daarna geleidelijk toegenomen, maar die bevonden zich nog in een beginfase van ontwikkeling en er was veel ruimte voor verbetering in termen van schaal, faciliteiten, beheer en andere aspecten.

In de huidige ontwikkelingsfase, van 2000 tot heden, met de verbetering van de levensstandaard van mensen en de toename van de vraag naar nieuwe recreatieve mogelijkheden, maakt de Chinese wildparkindustrie een periode van snelle ontwikkeling door. Het aantal en de omvang van de wildparken breiden zich voortdurend uit en de faciliteiten en het beheer zijn ook aanzienlijk verbeterd.

De waardeketen

De stroomopwaartse keten van de wildparkindustrie omvat de introductie en selectie van dieren en de aankoop van voer, dierbeschermingsproducten, amusementsapparatuur en land. Het midden van de keten bestaat uit de exploitatie van de parken. Door zorgvuldige planning en inrichting transformeert het wildpark verschillende elementen die door stroomopwaartse leveranciers worden geleverd in specifieke kijk-, entertainment- en onderwijsprojecten om toeristen een rijke ervaring te bieden. wildparken moeten ook aandacht besteden aan dierenwelzijn en ecologische bescherming, ervoor zorgen dat dieren in een goede omgeving leven en actief populair-wetenschappelijke voorlichtingsactiviteiten uitvoeren om het publiek bewust te maken van natuurbescherming. De toeristen vormen het eind van de keten.

Marktomvang

Met de verbetering van de levensstandaard is de vraag van het publiek naar vrijetijdsbesteding toegenomen. Het wildpark, als plek om te kijken, te leren, trekt steeds meer toeristen aan. In 2023 bereikte de marktomvang van de Chinese wildparkindustrie RMB 11,159 miljard, een stijging van 35,29% op jaarbasis. Met de bevordering van factoren zoals herstel van de toeristische markt na de pandemie, verhoging van de consumptie, beleidsondersteuning en technologische innovatie, zal de marktomvang van de Chinese wildparkindustrie nog jaren blijven groeien.

Het aantal ondernemingen met betrekking tot wildparken in China is gestegen van 9 in 2014 tot 40 in 2019. Door de impact van de pandemie daalde het registratie-aantal van Safari-gerelateerde ondernemingen in China echter sterk tussen 2020 en 2022. Met de geleidelijke beheersing van de pandemie en het herstel van de toeristische markt is de vraag naar buitenactiviteiten echter weer toegenomen. In 2023 werden 9 bedrijven geregistreerd; een stijging van 5 op jaarbasis.

Regionaal

Sichuan komt met 21 wildparken op de eerste plaats in China. Er zijn 18 en 16 in respectievelijk Shanghai en Guangdong. Daarna volgen Anhui, Jiangsu, Henan en andere plaatsen. Sichuan heeft een unieke natuur en een rijke biodiversiteit, die een goede basis bieden voor de bouw en exploitatie van wildparken. De bergachtige gebieden, bossen, wetlands en andere ecosystemen van Sichuan bieden een geschikte habitat voor wilde dieren, zodat de provinciale natuurparken meer soorten wilde dieren kunnen tonen. Shanghai en Guangdong hebben relatief goed ontwikkelde economieën, een hoog besteedbaar inkomen van inwoners en een grotere vraag naar recreatieve mogelijkheden. Tegelijkertijd hebben deze steden met hun vergroening en ecologische constructie opmerkelijke resultaten behaald, waardoor een goede basis voor de ontwikkeling van wildparken gelegd is. Zoals in een eerder artikel gemeld loopt de andere provincie met veel natuur, Yunnan, achter met het inrichten van een park voor het groeiend aantal wilde olifanten.

Innovatie

Met de vooruitgang van wetenschap en technologie moeten wildparken meer aandacht besteden aan het gebruik van moderne technologie om de efficiëntie en kwaliteit van dierenbeheer te verbeteren. Zo worden diergedragsanalyse en ziektepreventie uitgevoerd met behulp van big data en kunstmatige intelligentie om het dierenwelzijn te verbeteren. Daarnaast zal de digitale transformatie worden verdiept, zal de dierenzorg worden geoptimaliseerd door middel van big data-analyse en zal augmented reality-technologie worden gebruikt om educatieve interactiviteit te verbeteren.

Duurzame ontwikkeling

Safariparken zullen meer aandacht besteden aan ecologische bescherming en hun sociale verantwoordelijkheid tonen door natuurlijke habitats te simuleren en deel te nemen aan wereldwijde programma’s voor het behoud van soorten. Ze zullen de samenwerking met internationale natuurbeschermingsorganisaties versterken om een actievere rol op het gebied van behoud van biodiversiteit en milieu-educatie te bevorderen. Daarnaast zullen parken ook de vorming van een groene levensstijl onder burgers te bevorderen.

Publieke participatie

Wildparken zullen hun rol als culturele en educatieve instelling versterken en het publiek bewust maken van de bescherming van dieren en de ecologische omgeving door een breed scala van educatieve programma’s en activiteiten aan te bieden. De parken zullen meer populair-wetenschappelijke educatieve activiteiten uitvoeren, zoals lezingen over dierenbescherming, interactieve tentoonstellingen en cursussen om het milieubewustzijn en de participatie van het publiek te vergroten. Daarnaast zullen de parken ook de deelname van het publiek aan het behoud van de biodiversiteit op de lange termijn aanmoedigen en het bewustzijn en de deelname van alle sectoren van de samenleving aan de bescherming van de biodiversiteit verbeteren. Door deze maatregelen zal het wildpark een belangrijke brug worden tussen het publiek en de natuur en de harmonieuze coëxistentie van mens en natuur bevorderen.

Bron: Industriële Informatie (een Chinese site met marktrapporten)