China dedollariseert in snel tempo.

Een thema dat centraal stond op de BRICS-top deze week was het streven om in het internationale economisch verkeer minder afhankelijk te zijn van de Amerikaanse dollar en het eraan verbonden betalingssysteem SWIFT. Ben Norton gaf in mei dit jaar op zijn blog ‘Geopolitical Economy’ een overzicht van situatie van China op dit gebied.

Illustratie: Chen Xia/Global Times Disclaimer

China gebruikt nu zijn eigen munteenheid, de yuan, in iets meer dan de helft van de grensoverschrijdende transacties. Het aandeel van de Amerikaanse dollar in de bilaterale handel van het land is gedaald tot minder dan de helft.
In mei 2023 waren iets meer dan 50% van China’s buitenlandse ontvangsten en betalingen in yuan, volgens gegevens gepubliceerd door het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Dit is een opmerkelijke verschuiving ten opzichte van 2010, toen de yuan in China’s internationale handel in feite nog niet werd gebruikt. In 2010 was het aandeel van de Amerikaanse dollar in China’s buitenlandse ontvangsten en betalingen hoger dan 80%.

Niet alleen handel, ook investeringen

Terwijl China zijn bilaterale handel dedollariseerde, deed het dat ook geleidelijk met zijn reserves. De Chinese centrale bank, de People’s Bank of China (PBOC), heeft de afgelopen tien jaar haar bezit aan Amerikaanse staatsobligaties gestaag verminderd. De PBOC bezat in 2014 iets meer dan1,3 biljoen dollar Amerikaanse staatsobligaties. Sindsdien zijn die aanzienlijk gedaald tot 767,4 miljard dollar in maart 2024.



Als percentage van het bbp zijn de investeringen van China in Amerikaanse activa de afgelopen twee decennia dramatisch gedaald. De bezittingen van de PBOC, niet alleen aan staatsobligaties, maar ook aan obligaties en aandelen van Amerikaanse instellingen, bevinden zich op het laagste punt, als percentage van het bbp, sinds China in 2001 toetrad tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Als onderdeel van haar dedollariseringcampagne dumpt de PBOC Amerikaanse staatsobligaties en koopt in plaats daarvan goud.

Gedeeltelijke dedollarisering wereldeconomie aannemelijk

Economen van JP Morgan, de grootste Amerikaanse bank qua activa, publiceerden in 2023 een onderzoek over dedollarisering. Met betrekking tot de wereldeconomie als geheel concludeerden ze dat ‘hoewel marginale dedollarisering wordt verwacht, een snelle dedollarisering niet aan de orde is’. Ze betoogden echter dat ‘in plaats daarvan gedeeltelijke dedollarisering — waarbij de yuan een aantal van de huidige functies van de dollar overneemt tussen niet-gebonden landen en China’s handelspartners — aannemelijker is, vooral tegen een achtergrond van strategische concurrentie’.
‘Dit zou na verloop van tijd kunnen leiden tot regionalisme, waardoor er afzonderlijke economische en financiële invloedssferen ontstaan waarin verschillende valuta’s en markten een centrale rol spelen’.

Bron: Geopolitical Economy