Energiesamenwerking uitgebreid tot 34 BRI-landen

Op de derde ministeriële samenkomst van het Belt & Road-partnerschap over energie te Qingdao werd Iran aanvaard als 34-ste lid. De ministeriële Conferentie heeft ook een vijfjarenplan aanvaard om de duurzame energiezekerheid te verbeteren.

Chinees energieproject in Zuid Afrika Foto China Daily Disclaimer

Tussen 2013 en 2022 investeerden Chinese banken en staatsbedrijven meer dan 1 biljoen $  in ongeveer 2.500 projecten van bijna driekwart van alle landen. Vandaag de dag werkt China in het kader van het  BRI (Belt & Road Initiative=nieuwe zijderoutes) met meer dan 150 landen samen en met bijna 30 internationale organisaties.

Sinds het begin heeft het BRI geïnvesteerd in verschillende sectoren qua infrastructuur en connectiviteit. De energiesector was hierbij dominant, Tussen 2013 en 2022 vertegenwoordigden Chinese BRI-leningen en investeringen in de energiesector 40 % van het totaal. in oktober 2018 organiseerde China de B&R Energy Ministerial Conference en 18 landen kondigden gezamenlijk aan het B&R energiepartnerschap op te bouwen. Vorige week trad Iran op de derde ministeriële Conferentie van het Belt and Road Energy Partnership toe als 34-ste lid. Sinds de start van het BRI 11 jaar geleden heeft China echter samengewerkt aan groene energieprojecten met meer dan 100 landen en regio’s. .

Volgens directeur Hu Ming van het Belt and Road Energy Partnership Secretariat Office heeft China met meer dan 80 % van de fotovoltaïsche apparatuur en 70 % van de windenergieapparatuur sterk bijgedragen tot de wereldwijde koolstofarme transformatie van energie. De ontwikkeling van nieuwe energie heeft geleid tot een cumulatieve daling van 60 en 80 % in de gemiddelde opwekkingskosten van respectievelijk wind- en fotovoltaïsche energieprojecten in de afgelopen tien jaar, aldus nog Hu.

Actieplan

Foto https://www.worldenergy.org Disclaimer

Volgens het vorige week  aangenomen Belt and Road Green Energy Cooperation Action Plan (2024-29)  zullen de lidstaten van het B&R Energy Partnership de komende vijf jaar samenwerken om de groene energiezekerheid te verbeteren. Er wordt verwacht dat ze zich zullen richten op innovatieve samenwerking op het gebied van geavanceerde technologieën zoals waterstofenergie, nieuwe energieopslag en geavanceerde kernenergie terwijl ze de oprichting van een onderzoeksplatform voor internationale samenwerking op het gebied van schone energie zullen onderzoeken en de capaciteitsopbouw in de groene energiesector zullen versterken.
Het actieplan pleit er voor dat de leden niet minder dan vijf gezamenlijke onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten en niet minder dan vijf samenwerkingsverbanden zullen uitvoeren op gebieden zoals waterstofenergie, nieuwe soorten energieopslag, geavanceerde kernenergie, koolstofafvang, -gebruik en -opslag. In de komende vijf jaar zullen ze niet minder dan 25 projecten voor capaciteitsopbouw in de energiesector uitvoeren en de oprichting van een internationaal coöperatief onderzoeksplatform voor schone energie onderzoeken, aldus het plan.

Reacties

Foto tehrantimes.com Disclaimer

In haar openingswoord van de Conferentie zei Secretaris Generaal van de World Energy Council  Dr Angela Wilkinson dat de wereld nog veel van China kan leren. China heeft alleen al in 2023 7,9 miljard $ geïnvesteerd in groene energieprojecten in BRI-landen. Dankzij China’s leidende positie bij de integratie van hernieuwbare energie en de opbouw van netcapaciteit en de verbetering van de toegang tot betaalbare energie heeft het land zijn doelstellingen dit jaar gehaald, zes jaar eerder dan verwacht. Nieuwe inzichten uit andere regio’s kunnen China ook helpen bij een snellere en eerlijkere overgang.

Tijdens de Derde Ministeriële BRI-Conferentie over Energie spraken Energieministers van over de hele wereld hun waardering uit voor de rol die China speelt bij het bevorderen van de wereldwijde energietransitie en het helpen van ontwikkelingslanden om toegang te krijgen tot meer betaalbare schone energie. De minister van Energie van het nieuw toegetreden Iran Abbas Aliabadi zei:  ‘Zo’n samenwerkingsplatform om de samenwerking tussen verschillende landen te bevorderen is gunstig voor alle partijen. Ik ben erg blij met initiatieven zoals die van China, waar verschillende landen hun problemen op dit platform aan de orde kunnen stellen en kunnen samenwerken om ze aan te pakken. China dient als een groot voorbeeld op het gebied van energietransitie, met belangrijke ontwikkelingen in hernieuwbare energie die een aanzienlijke bijdrage hebben geleverd aan de wereldwijde inspanningen voor koolstofvermindering’

Bron: chinadaily.com.cn, www.worldenergy.org, https://www.orfonline.org/research/chinas-belt-and-road-initiative-in-the-energy-sector