Van donderdag 31 oktober tot dinsdag 5 november heeft Robert Fico, premier van Slowakije, een zesdaags officieel bezoek gebracht aan China.
Voor zijn vertrek had Fico verklaard dat ‘dit de belangrijkste reis was die hij in 2024 zou maken’ en dat ‘China een zeer belangrijke mondiale speler aan het worden is’.
In Beijing
Fico’s gezelschap bestond uit verschillende ministers en 80 vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, die erop gebrand waren de samenwerking met China op alle fronten te verbeteren. Tijdens het bezoek had premier Robert Fico een ontmoeting met president Xi Jinping, sprak hij met premier Li Qiang en had hij een ontmoeting met de voorzitter van het Permanent Comité van het Nationale Volkscongres Zhao Leji. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft op 1 november in Beijing gesprekken gevoerd met de Slowaakse minister van Buitenlandse en Europese Zaken Juraj Blanar.
EV uit China? Graag
Pittig detail: premier Fico bezocht China nu de Europese Commissie definitieve uitspraken deed over de omgang van de EU met de import van elektrische voertuigen van Chinese makelij. China blijft bereid om met de EU samen te werken en reageerde gepast maar beheerst op de protectionistische maatregelen. In tegenstelling tot de maatregelen en de standpunten van de anti-Chinese scherpslijpers benadrukte het bezoek van de Slowaakse delegatie het feit dat er ook actoren zijn die hier open voor staan en vooral kijken naar de positieve aspecten van de betrekkingen tussen China en Europa.
Langdurige goede relatie
Er is een aantal redenen waarom de vriendschappelijke Slovaakse blik op China, en uitgerekend van de Slowaakse premier, ons niet moet verwonderen. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de diplomatieke betrekkingen tussen China en Slowakije, een land met 5,4 miljoen inwoners (toen nog een deel van Tsjechoslowakije) werden aangeknoopt. Tsjechoslowakije was een van de eerste landen die De Volksrepubliek erkenden. Fico, die vier keer premier is geweest, heeft altijd veel belang gehecht aan de ontwikkeling van de banden met China. In 2007 bezocht hij China in zijn eerste jaar als premier.
Win win
China is Slowakije’s grootste handelspartner buiten de EU. Het is een van de eerste Europese landen die zich aansloot bij het Belt and Road Initiative. Dankzij de centrale geografische ligging fungeert het als binnenlands knooppunt voor drie belangrijke transportcorridors die Europa met China verbinden. De auto-industrie is een pijler van de Slowaakse economie – goed voor bijna de helft van de totale industriële omzet van Slowakije, dus wil het land graag gebruik maken van geavanceerde technologie om elektrische voertuigen te produceren. Daarnaast heeft Slowakije aanzienlijke behoeften aan de verbetering en de aanleg van transportinfrastructuur. De visie dat Slowakije en China een wederzijds voordelige samenwerking kunnen aangaan ligt eigenlijk voor de hand.
Midden- en Oost-Europese landen willen samenwerken met China
In de afgelopen jaren hebben veel Midden- en Oost-Europese landen zoals Slowakije en Hongarije binnen de EU gepleit voor een voortgezette samenwerking met China, een onafhankelijke EU-diplomatie en een onafhankelijk economisch beleid. Dit is geen toeval: Centraal- en Oost-Europa is de verbindingszone tussen het dynamische Oost-Azië en de ontwikkelde West-Europese economieën. Vandaag blijft het aantal goederentreinen tussen China en Europa dat door Slowakije rijdt groeien. Tijdens dit bezoek zal Fico een bezoek brengen aan de Chinese fabrikant van lithiumbatterijen Gotion High-tech Co, die van plan is een fabriek voor EV-batterijen te bouwen in samenwerking met lokale fabrikanten in Slowakije.
Goede resultaten en vooruitzichten
Slowakije was dan ook een van de vijf landen die stemden tegen het opleggen van zware tarieven door de EU aan Chinese elektrische voertuigen. Volgens de Chinese regering was het bezoek van Fico een voorbeeld van een rationele kijk op China die nog steeds bestaat binnen de EU. Tijdens het bezoek werd besloten tot een Chinees-Slowaaks strategisch partnerschap. De beide landen richten een intergouvernementeel mechanisme op voor strategische dialoog, een intergouvernementeel samenwerkingscomité tussen de Volksrepubliek China en de Slowaakse Republiek op het niveau van minister van Buitenlandse Zaken of vice-minister van Buitenlandse Zaken. Volgens de afspraak tussen beide partijen zullen de vergaderingen van het comité afwisselend in China en Slowakije worden gehouden, met flexibele tussenpozen. De bilaterale agenda is gebaseerd op de doelstellingen van de Strategische agenda voor samenwerking China-EU 2020. China en Slowakije steunen de bevordering van de dialoog, uitwisselingen en samenwerking tussen China en de EU en zoeken naar mogelijkheden voor interactie tussen het Belt & Road Initative en de Global Gateway van de EU.
Het bezoek van premier Fico zal China en Europa inspireren om te zoeken naar datgene wat de twee verbindt eerder dan wat hen scheidt, zo hopen de redacteurs van de Global Times. In levensnoodzakelijke handel, investeringen en mondiaal bestuur weegt consensus zwaarder dan verschillen en rivaliteit.
De volledige (Engelse) tekst van de Gezamenlijke verklaring van de Volksrepubliek China en de Slowaakse Republiek over de totstandbrenging van een strategisch partnerschap vindt u hier:
Joint Statement between the People’s Republic of China and the Slovak Republic on the Establishment of a Strategic Partnership
.Bronnen: China Daily, Global Times, Reuters, fmprc.gov.cn (website min. BuZa China), eeas.europa.eu, mzv.gov.cz (website ambassade Tsjechië), Wikipedia