Chinasquare heeft al heel vaak over de Chinese initiatieven op het gebied van milieubescherming geschreven. Meestal betrof dat grotere projecten als schone energie of de bescherming van bedreigde diersoorten. Milieubewustheid is in China echter ook tot aan het microniveau gestegen. Vandaag kwamen we in Pingyao, nog steeds in de provincie Shanxi, aan. In een restaurant maakten we kennis met een opmerkelijk voorbeeld van milieubewustzijn.
Een pakket met kom, schotel en kop; foto’s van de auteur
Diner
Na een autorit van een paar honderd kilometer besloten we voor het diner een restaurant dichtbij ons hotel te zoeken. We kozen een restaurant aanbevolen door een medewerker van het hotel. Bij iedere stoel aan ieder tafeltje zagen we een pakketje op de tafel. De inhoud bestond uit een kom, een schotel en een kop. De prijs was 2 RMB per set. De producten voelden aan als plastic, maar volgens de serveerster waren ze bestemd voor eenmalig gebruik en biologische afbreekbaar.
Rijstvliezen
Pas tijdens het natafelen werden we nieuwsgierig naar de details van onze tafelwaar, met name omdat we de koppen mee wilden nemen om tijdens onze reis te gebruiken om koffie of thee uit te drinken. We bestudeerden een nog gesloten verpakking op een andere tafel (zie foto). De producten bleken uit rijstvliezen vervaardigd te zijn. Volgens de verpakking zijn deze hittebestendig en afwasbaar, maar ook biologisch afbreekbaar.
Producent
De producent is Shanxi Zhongkang Groene Technologie N.V. Volgens informatie op het internet is Zhongkang (letterlijk: ‘volksgezondheid’) een onderneming opgericht voor de ontwikkeling van medische apparatuur. De twee broers die Zhongkang hebben opgericht, blijken echter ook een proces voor de productie van biologisch plastic uit rijststengels te hebben ontwikkeld. Onze tafelwaar is één van de eerste producten uit dit materiaal, die men op economische schaal heeft geproduceerd.
Iedereen draagt bij
Ook al lijkt het gebruik van eenmalig servies op het eerste gezicht juist een extra belasting voor het milieu, toch is het in meerdere opzichten een verbetering. Het is immers biologisch afbreekbaar. Restaurants die het gebruiken consumeren minder schoonmaakmiddelen voor hun afwas. De consumenten betalen slechts een gering bedrag om de investering van de restaurants in een schoner milieu financieel te steunen. Op die manier draagt iedereen zijn steentje bij.
Bron: eigen observaties van de auteur