Chinese werknemers hebben vanaf volgend jaar dertien in plaats van elf nationale vakantiedagen. De extra vrije dagen vallen op 2 mei en op het Chinese oudejaar.
Op 11 november heeft premier Li Qiang het decreet ondertekend waarbij er vanaf 2025 twee betaalde nationale vrije dagen bijkomen. De vakantie voor 1 mei wordt verlengd tot twee dagen, met 2 mei erbij. En de drie vrije dagen ter gelegenheid van het Lentefeest (het Chinese Nieuwjaar) worden er vier, met oudejaar erbij.
De andere nationale vrije dagen zijn Nieuwjaar, Qing Ming feest (het Chinese allerheiligen) in maart-april, het Drakenbootfeest in juni, het Middenherfstfeest in september. Voor de nationale feestdag op 1 oktober zijn er drie vrije dagen. In totaal elf die er nu dertien worden.
Naast deze vakantiedagen zijn er nog enkele extra’s voor specifieke groepen: Vrouwen krijgen een halve dag vrij op de internationale vrouwendag op 8 maart. Jonge werknemers hebben recht op een halve dag op 4 mei, de dag van de jeugd. Soldaten werken slechts een halve dag op 1 augustus, de stichtingsdag van het Chinese leger.
De nationale vrije dagen worden jaarlijks vastgelegd en daarbij wordt dikwijls een combinatie gemaakt met weekends om langere periodes te krijgen. Indien er brugdagen genomen worden dan moeten de werknemers die inhalen door voor of na de vakantieperiode een dag in het weekend te werken.
Met dit systeem komt men jaarlijks aan twee volledige vakantieweken, de ‘gouden weken’ rond het Lentefeest en de nationale feestdag op 1 oktober.
Werknemers die een langere vakantie willen rond de nationale vrije dagen kunnen die combineren met hun eigen dagen betaald verlof. Wie minder dan tien jaar gewerkt heeft mag jaarlijks vijf dagen betaald verlof nemen. Na tien tot twintig jaar werk heeft men recht op tien dagen. Na twintig jaar heeft men vijftien dagen betaald verlof.
Bronnen: Xinhua, Wikipedia, vacationtracker