Xi speekt op APEC-top bilateraal met staats- en regeringsleiders

President Xi Jinping voerde vrijdag op de APEC-top te Lima bilaterale gesprekken met de Thaise premier P. Shinawatra, de Singaporese premier L. Wong, de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol, de Chileense president G. Boric, de Nieuw-Zeelandse premier C. Luxon en de Japanse premier S. Ishiba. Zaterdag sprak hij met VS-president Biden. De gesprekken tonen de toenemende invloed en prestige dat China internationaal geniet.

Tijdens Xi’s ontmoeting met de Thaise premier Paetongtarn Shinawatra zei hij dat China en Thailand de aanleg van de China-Thailand Spoorweg moeten versnellen en de samenwerking op opkomende gebieden zoals nieuwe energie, digitale economie en kunstmatige intelligentie moeten uitbreiden. China staat klaar om met Thailand samen te werken om de traditionele vriendschap voort te zetten, de afstemming van ontwikkelingsstrategieën te versterken, de uitwisseling van ervaringen op het gebied van bestuur te verdiepen, de samenwerking op verschillende gebieden tot wederzijds voordeel te bevorderen, de modernisering van beide landen te ondersteunen en de opbouw van een China-Thailand gemeenschap met een gedeelde toekomst te stimuleren, aldus Xinhua.

Singapore

Tijdens de ontmoeting met de Singaporese premier Lawrence Wong deelde Xi mee dat China bereid is om de handen ineen te slaan met Singapore en samen verder te gaan op de weg van modernisering en een nieuw hoofdstuk van hoogwaardige ontwikkeling te openen. Vorig jaar werden de bilaterale betrekkingen opgewaardeerd tot een all-round toekomstgericht partnerschap van hoge kwaliteit, dat de koers heeft uitgezet voor de toekomstige ontwikkeling van de betrekkingen tussen China en Singapore, aldus Xi. Wong repliceerde dat Singapore bereid is om nauw met China samen te werken op multilaterale gebieden zoals ASEAN en APEC zich te verzetten tegen protectionisme, handels- en investeringsfacilitering en liberalisering te bevorderen, en regionale stabiliteit en ontwikkeling te waarborgen.

Zuid-Korea

Xi riep China en Zuid-Korea ook op om een gezonde en gestage ontwikkeling van het strategische samenwerkingspartnerschap tussen de twee landen te bevorderen. De afgelopen twee jaar zijn er veel veranderingen geweest in de internationale en regionale situatie, merkte Xi op. Hij voegde eraan toe ‘maar hoe de situatie ook verandert, China en Zuid-Korea moeten vasthouden aan het oorspronkelijk voornemen bij het aanknopen van diplomatieke banden namelijk stevig vasthouden aan de richting van goed nabuurschap en vriendschap en zich blijven inzetten voor het doel van wederzijds voordeel en win-win samenwerking’, aldus Xi.

Chili

Tijdens de ontmoeting met de Chileense president Gabriel Boric betoogde Xi dat de twee partijen de samenwerking moeten versterken op gebieden als infrastructuur, schone energie, informatie en communicatie en de bilaterale samenwerking uitbreiden naar duurzamere en bredere gebieden met vrijhandel op hoog niveau en een opener industrieel beleid.. Hij drong er bij beide partijen op aan om de uitwisselingen en interacties op verschillende gebieden en niveaus te versterken, wederzijds respect en vertrouwen, wederzijds voordeel en connectiviteit hoog te houdenen de reikwijdte van hun samenwerking voortdurend uit te breiden. China juicht toe dat meer Chileense producten van hoge kwaliteit naar China worden geëxporteerd, steunt meer Chinese ondernemingen om in Chili te investeren en hoopt dat Chili een transparant, open en niet-discriminerend ondernemingsklimaat voor Chinese ondernemingen zal bieden, zei hij.

Nieuw-Zeeland

 In de volgende ontmoeting met de premier van Nieuw-Zeeland, Christopher Luxon verklaarde Xi dat China bereid is om samen met Nieuw-Zeeland een bilaterale relatie op te bouwen die gekenmerkt wordt door wederzijds respect, wederzijdse tolerantie, samenwerking en gemeenschappelijke ontwikkeling. Hij drong er ook bij China en Nieuw-Zeeland op aan om elkaar als een kans en partner te zien in plaats van als een uitdaging of bedreiging. Hij zei dat Nieuw-Zeeland zich inzet om het alomvattende strategische partnerschap tussen de twee landen voortdurend te verdiepen en vasthoudt aan het één-China-beleid. Het is ook bereid is om uitwisselingen op hoog niveau te onderhouden en de samenwerking op gebieden als economie en handel, groene ontwikkeling en de aanpak van klimaatverandering uitgebreid te verbeteren.
Na de ontmoeting vertelde Luxon aan de Nieuw-Zeelandse media dat er genoeg is om met China samen te werken op het gebied van handel, maar dat beide leiders er ook niet voor terugschrokken om hun meningsverschillen aan te kaarten. ‘We bespraken de spanningen in de regio, met name rond de Zuid-Chinese Zee, we spraken opnieuw over de mensenrechten, ook over de eilandstaten in de Stille Oceaan en dat we willen samenwerken via het Pacific Islands’ Forum.’

Japan

Xi stelde tegen de Japanse premier Shigeru Ishiba dat de betrekkingen tussen China en Japan zich in een kritieke fase van verbetering en ontwikkeling bevinden en dat hij bereid is om de communicatie en coördinatie met de Japanse premier te versterken om gezamenlijk de betrekkingen tussen China en Japan op het juiste spoor te zetten en gestage vooruitgang op lange termijn te boeken. Ishiba antwoordde dat Japan niet van plan is zich los te koppelen van China. Hij benadrukte dat het standpunt van Japan over de kwestie Taiwan, gebaseerd op het gezamenlijke communiqué van Japan en China uit 1972, onveranderd blijft.

Verenigde Staten

In zijn ontmoeting met de Amerikaanse president Biden die aan zijn laatste maanden toe is, betoogde Xi: In een tijdperk van een nieuwe ronde van bloeiende sci-technologische revolutie en industriële transformatie is noch ontkoppeling noch verstoring van de toeleveringsketen de oplossing; enkel samenwerking tot wederzijds voordeel kan leiden tot gemeenschappelijke ontwikkeling’, waarbij hij opmerkte dat ‘een klein erf, hoge hekken’ niet is wat een groot land zou moeten nastreven; alleen openheid en delen kunnen het welzijn van de mensheid bevorderen’. De Chinese president waarschuwde dat de kwestie Taiwan, democratie en mensenrechten, de weg en het systeem van China en het recht op ontwikkeling van China vier rode lijnen voor China zijn, die niet in twijfel mogen worden getrokken of overschreden.
Biden antwoordde : ‘De Verenigde Staten streven niet naar een nieuwe Koude Oorlog, willen het systeem van China niet veranderen en hun allianties zijn niet gericht tegen China, De Verenigde Staten steunen ook geen “onafhankelijkheid van Taiwan”, zoeken geen conflict met China en zien hun Taiwan-beleid niet als een manier om met China te concurreren, besloot Biden. Fox News merkt nog op dat Biden op de groepsfoto helemaal achteraan staat en Xi vooraan wat respectloos bevonden wordt.

APEC-leiders groepsfoto met president Biden achteraan tweede rechts Foto: YouTube Disclaimer

Li Haidong, een professor aan de China Foreign Affairs University, vertelde aan de Global Times dat de intensieve ontmoetingen op hoog niveau het prestige en de invloed van China onder andere landen in Azië en de Stille Oceaan onderstrepen en de rol van China benadrukken bij het bevorderen van regionale stabiliteit, het bewaren van vrede en het bijdragen aan welvaart. Opgemerkt kan worden dat de gesprekspartners algemeen erkend zijn als bondgenoten en partners van de VS. Volgens Li kan dit erop wijzen dat Amerikaanse bondgenoten zich zorgen maken over het Amerikaanse beleid in de regio en in de internationale handel en dat ze de stabiliteit willen vergroten door de banden met China aan te halen om hun algemene belangen beter te beschermen.

Bron: Global Times, Xinhua

Foto’s: Xinhua Disclaimer