Chinese gerechten gereconstrueerd in koffie

Wij berichten geregeld over de innovatieve prestaties van Chinees onderzoek op Chinasquare. Dat gaat vooral over academische en industriële onderzoekers. De resultaten van hun onderzoek trekken de aandacht van de hele wereld. Dezelfde innovatieve kracht werkt echter ook door op gebieden die je pas bemerkt, wanneer je over de niet gebaande wegen door China reist. Sommige zijn letterlijk opmerkelijk en in dit artikel wil ik er een belichten.

De staf van Linshi aan het werk. Foto’s van de auteur

Luoyang

Tijdens onze huidige reis verbleven we ook een paar dagen in Luoyang, een stad van de derde lijn in het noorden van de provincie Henan. Luoyang was de hoofdstad van China tijdens de Sui (581–618) en Tang (618–907) dynastieën. Dat was een belangrijke periode, waarin het traditionele China zoals wij dat uit de verhalen van b.v. Rechter Ti van Robert van Gulik kennen gevormd werd. De hele toeristenindustrie van Luoyang staat in het teken van die traditionele cultuur. Moderne toeristische attracties geven die cultuur echter niet altijd getrouw weer. Veel ervan hebben een hoog Disney-gehalte.

Linshi

De tweede avond in Luoyang hadden we een Japans restaurant uitgezocht. Al lopende in de richting van het restaurant zagen we een café-bar met koffie als thema. De uitbater had een bord met een aanlokkelijke advertentie voor twee cocktails op het trottoir geplaatst. Ook de naam was intrigerend: Linshi, letterlijk: ‘Tijdelijk’. Omdat het restaurant nog niet open was, gingen we uit nieuwsgierigheid de bar binnen. Linshi is opgericht door Ma Lekai, een veel bekroonde Chinese barista. Zij diploma’s en prijzen hangen aan de muur (zie foto).

 

 

 

Menu

Zoals de foto laat zien is geel de leidende kleur, ondersteund door tinten oranje en bruin en gecontrasteerd me grijsachtige kleuren. We bestudeerden het menu met de bedoeling een aantal intrigerende cocktails te proeven. Omdat ik graag een americano drink, koos ik voor een cocktail met dezelfde naam (zie foto). De Chinese naam, Meiguolao, betekent zoiets als yankee; vermoedelijk een subtiele grap. De basis van het recept is een martini, maar aangevuld met heel lichte koffie (nog lichter dan een gewone americano). Lichte koffie is enigszins zuur, dus smaakt de Meiguolao als een ietwat zure martini met een bittere afdronk van koffie. Ik vond het persoonlijk een perfecte match.

 

 

Kiwi

Een ander lid van onze groep probeerde een Luanchuan kiwi (Luanchan is een plaats in Noordwest China waar men kiwi’s teelt): gepureerde kiwi met koffie en een vleugje van de lokale sterke drank van Luoyang: Dukang (zie foto). Die combinatie van ingrediënten had meer tijd nodig om te leren waarderen, maar smaakte uiteindelijk ook wel.

 

 

 

 

Gerecht als cocktail

De staf is voortdurend aan het experimenteren met nieuwe recepten. Omdat ik vermoedelijk de eerste buitenlandse bezoeker was, lieten ze onze groep een nieuw ontworpen cocktail proeven: Hulatang, Hula Soep (zie foto). Hulatang is een enigszins zure pittige soep; een traditionele specialiteit van Luoyang. Linshi heeft opnieuw gebruik gemaakt van de zure ondertoon van slappe koffie, gecombineerd met Dukang en een vleugje peper voor de hete ondertoon. Voor mij was dit ook weer een potentiële succescocktail. Het is tevens een prachtig voorbeeld van het recreëren van een traditioneel gerecht in een moderne vorm.

Clientèle

Linshi opereert in het hoge prijssegment. Volgens de manager van dit filiaal (een van vier in Luoyang) loopt de zaak echter redelijk goed. Linshi is in 2014 opgericht en bestaat dit jaar dus precies 10 jaar. De betrekkelijk jonge clientèle komt vooral later op de avond binnen. Linshi is tot 1 uur ’s nachts geopend. Mocht ik nog eens in Luoyang komen, dan ga ik er zeker een keer langs.

Bron: ervaring en observaties van de auteur