Op de leestafel wijzen wij elke week op interessante artikelen die we niet hebben vertaald of verwerkt, vaak van Chinese publicisten. In deze aflevering is het thema: ‘moet China kiezen tussen (klassiek) liberalisme of (eigenzinnig) socialisme?, ook wel ‘twee visies op Deng Xiaoping’
PEKINGNOLOGY
Zhang Weiying: First-order and Second-order Issues of China’s Economy
In China is Zhang Weiying is een prominent professor economie, verbonden aan een aantal instituten van Peking University. In de jaren 80 en 90 was hij betrokken bij de grote economische hervormingen. De afgelopen jaren focust Zhang op de huidige economische problemen van het land. Hij zoekt af en toe de publiciteit voor zijn ideeën over de oplossingen voor die problemen. Die lijken neer te komen op ‘meer vrije markt en meer individuele vrijheid’. Volgens Zhang Weiying is er een onverbrekelijk verband tussen de twee en moet een bredere openstelling van China ervoor zorgen dat het land hierbij kan leren van het Westen. Zijn redenering zit op dit moment vervat in een stelling over ‘primaire en secundaire problemen’. De Chinese politiek houdt zich met het laatste bezig, probeert volgens Zhang economische tegenslagen op te vangen door geknutsel in de marge met rente, overheidsuitgaven, consumptie en huisvesting, terwijl alleen de grote middelen China echt kunnen redden: meer vrijheid, rechtsstaat en openstelling. Die zullen immers ‘de ondernemers (en de rest van de bevolking) vertrouwen, creativiteit en enthousiasme geven’. De professor wijst vervolgens naar Deng Xiaoping, in wie hij, en niet als enige, de redder van het land heeft gezien.
STUDY TIMES via THE PAPER bewerkt door FRIENDS OF SOCIALIST CHINA
Deng Xiaoping’s foresight and courageous decision-making at a critical moment
In augustus van dit jaar wezen ook de Chinese leiders van partij en overheid naar Deng Xiaoping, bij de viering van het feit dat Deng 120 jaar geleden geboren werd. De invalshoek is totaal anders dan die van het artikel waarop we hierboven attenderen. Xi Jinping hield een toespraak waarin hij Deng omschreef als ‘een groot marxist, strateeg, diplomaat en beproefd communistisch strijder’. Qu Qingshan, voorzitter van het Centraal instituut voor Partijgeschiedenis en Literatuuronderzoek, publiceerde in de Study Times, een theoretisch magazine van de CPC, een artikel met een grondige analyse van de politieke achtergrond, methodologie en historische betekenis van het leiderschap van Deng Xiaoping. Qu Qingshan vertrekt specifiek van de ‘Resolutie over bepaalde kwesties in de geschiedenis van onze partij sinds de oprichting van de Volksrepubliek China’, onder andere met de beoordeling van Mao Zedong, die Deng mee opstelde en liet aannemen. Ook hier is sprake van openstelling naar het buitenland en van een noodzakelijk fundamentele aanpak van economische en sociale problemen (om bepaalde fouten van de jaren 50 en 60 te herstellen). De essentie van de rol die Deng speelde is volgens Qu Qingshan echter ‘de modernisering en de keuze voor het socialisme met Chinese kenmerken, … een diepgaande transformatie die gunstig was voor het marxisme en het socialisme, en zorgde voor de revitalisering van het wereldsocialisme.’
SOUTH CHINA MORNING POST via THE EAST IS READ
China’s visa-free initiative shows it is choosing openness over isolation
Wang Huiyao is de oprichter van het Centre for China and Globalisation, een in Beijing gevestigde niet-gouvernementele denktank. Hij is net als professor Zhang Weiying voor meer openstelling van China, vooral via vriendschappelijke contacten over en weer voor zaken, toerisme en studie. Wang legt in een opiniestuk in de South China Morning Post uit dat het huidige beleid om de burgers van steeds meer landen te trakteren op een langer verblijf zonder visum dit sterk kan bevorderen en hoe dit grensverkeer efficiënter en veiliger kan worden gemaakt. De openheid die Wang aanprijst ziet hij als een krachtig middel tegen het toenemend protectionisme en antiglobalisme (dat onder andere door Trump in de lift zit). Hij maakt duidelijk dat voor hem het leren van elkaar en zakendoen geen eenrichtingsverkeer is, maar met wederzijds respect voor de politieke keuzes van de internationale partners, dus ook de keuzes van China, moet gebeuren.
CHINA ECOLOGICAL CIVILIZATION
A Brief Introduction to How China Builds Its Water Trading System
Ying Xue van het Xinhua Institute laat ons kennismaken met het Chinese systeem van waterhandel, dat is het proces van het kopen en verkopen van rechten op toegang tot water, ook vaak waterrechten genoemd. Mevrouw Ying doet dat aan de hand van een artikel in de Economic Daily waarin Li Guoying, de minister van Chinese Watervoorraden, uitlegt wat het doel van het Chinese waterhandelssysteem is: de duidelijke afbakening van eigendom, rechten en verantwoordelijkheden, en van effectief toezicht op de watervoorraden. Ying leest in het artikel van Li dat ‘het water toebehoort aan de staat en dat het gebruik ervan rationeel wordt toegewezen door de overheid. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld hun overtollige waterrechten op de markt verhandelen en de overheid houdt toezicht op de handel in waterrechten.’ Zij is van mening dat ‘je aan de hand van het systeem van waterhandel de rol van de Chinese overheid in de socialistische markteconomie kunt zien.’ Zo te zien beschouwt de publiciste van de substack China Ecological Civilization het beleid hierrond niet als geknutsel in de marge.
Copyright matters
foto Zhang Weiying disclaimer : Pekingnology
foto bij artikel over Deng: disclaimer : Wikipedia CC
foto bij artikel over visumvrij reizen disclaimer : China Daily / Chen Yongmin
foto artikel disclaimer Chinese waterhandel