De stoffelijke resten van soldaten van het korps Chinese People Volunteers (CPV),vrijwilligers die gedood werden tijdens de Koreaanse oorlog, zijn vanuit de Republiek Korea (Republic of Korea, ROK, Zuid-Korea) teruggebracht naar China. Eerder deze maand was er een herdenking in de Democratische Volksrepubliek Korea (Democratic People’s Republic DPRK, Noord-Korea)
In de Volksrepubliek China wordt de ‘Koreaanse oorlog’ herdacht als De Oorlog tegen de Amerikaanse Agressie en Hulp aan Korea (1950-1953). De oorlog brak uit in juni 1950, acht maanden na de oprichting van de Volksrepubliek China. Op verzoek van de Democratische Volksrepubliek Korea (Democratic People’s Republic DPRK, Noord-Korea) trokken Chinese grondtroepen van het korps Chinese People Volunteers (CPV) op 19 oktober 1950 het Koreaanse schiereiland binnen. In totaal namen 2,9 miljoen CPV-soldaten deel aan de oorlog die bijna drie jaar duurde en waarbij meer dan 360.000 soldaten omkwamen of gewond raakten. Van 2014 tot 2023 hebben China en de ROK, ‘in overeenstemming met internationale wetten en humanitaire principes’, 10 van dergelijke overdrachten van de overblijfselen van in totaal 938 CPV-gesneuvelden in de ROK volbracht.
Van de ROK terug naar China
China hield een ceremonie op Incheon International Airport, het grootste vliegveld van Zuid-Korea, nadat de Republiek Korea (ROK, Zuid-Korea) de stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van de soldaten donderdagochtend had overgedragen. Voor China toont dit het ‘grote respect van de Zuid-Koreaanse regering en haar bevolking voor dit evenement en het grote belang dat zij eraan hechten, en laat het de vriendschap tussen de twee landen zien’. Een Y-20 transportvliegtuig van het Chinese Volksbevrijdingsleger bracht de gesneuvelden vervolgens naar Taoxian International Airport in Shenyang, de hoofdstad van de noordoostelijke Chinese provincie Liaoning.
Groot eerbetoon
Het vliegtuig landde met een saluut van waterkanonnen, het hoogste eerbetoon in de luchtvaartsector, terwijl soldaten de kisten uit het vliegtuig droegen voordat er een herdenking werd gehouden op het vliegveld. Bijna 1.000 mensen, waaronder vertegenwoordigers van de centrale en lokale autoriteiten, het leger, oorlogsveteranen en familieleden van CPV-soldaten, woonden de ceremonie bij. De stoffelijke resten zullen op een martelarenbegraafplaats in Shenyang worden begraven.
In Pyongyang
Een maand geleden werd in Pyongyang, de hoofdstad van de Democratische Volksrepubliek Korea (Democratic People’s Republic DPRK, Noord-Korea) bij de Vriendschapstoren een ceremonie gehouden ter herdenking van de 73e verjaardag van de komst van de Chinese Volksvrijwilligers (CPV) om te vechten in de ‘Oorlog tegen de agressie van de Verenigde Staten’ en de Zuid-Koreaanse bondgenoten van het Westen. Deze ceremonie werd bijgewoond door Kang Yun Sok, vicevoorzitter van het Permanent Comité van de Volksvergadering van de DPRK, en de Chinese ambassadeur in dat land, Wang Yajun, samen met vertegenwoordigers van de beide landen. Nog meer herdenkingen waren er in 3 andere Noord-Koreaanse steden.
Vriendschap Noord-Korea en China
In Pyongyang deed ambassadeur Wang Yajun opmerkelijke uitspraken: hij zei dat ‘de traditionele vriendschap tussen China en de DPRK, die door de oudere generaties van Chinese en Nord-Koreaanse leiders persoonlijk is opgebouwd en met speciale zorg werd en wordt onderhouden, is bevestigd met het bloed dat de strijdkrachten en de bevolking van de twee landen in de zware oorlog hebben vergoten’. Verder sprak de ambassadeur zijn vertrouwen uit dat ‘de twee landen de onschatbare vriendschap zullen hooghouden en de bilaterale banden zullen blijven aanhalen in hun streven naar gedeelde welvaart’.
Het jaarlijks terugkerende evenement heeft in Shenyang en in heel China een grote vaderlandslievende waarde. De stad besteed met grote schermen op gebouwen en langs de weg aandacht aan het gebeuren. Veel inwoners wachten eerbiedig wanneer de vrachtwagens met de stoffelijke resten passeren.
Van toen en nu
De ‘terugkeer van de martelaren van de Koreaanse oorlog’ houdt verband met een aantal zaken die nog steeds of opnieuw spelen. De VS en zijn bondgenoten sturen aan op bewapening en militair ingrijpen. In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw leidde dat in Azië tot splitsing of de facto afscheuring in drie landen waar de VS de vestiging van het socialisme wilde tegenhouden: Korea, China, Vietnam. China daarentegen spant zich in om conflicten vreedzaam te regelen, en om ondanks de vele aanvallen en de militaire omsingeling die de Verenigde Staten, samen met bondgenoten organiseren, Washington toch te bewegen tot verder zakendoen en het aanpakken van wereldproblemen. Of dat gaat lukken blijft een open vraag. Beijing is zich daar maar al te zeer van bewust en zal zorgen dat het ook voor het ergste scenario klaar is. Bij ‘de kwestie Korea’ zien we dat alles overduidelijk. China heeft zich ingespannen om de onderhandelingen met 6 betrokken landen weer op gang te krijgen en pleit vol overtuiging voor een kernwapenvrij Koreaans schiereiland. In de vriendschap van de Volksrepubliek China zowel met Noord- als met Zuid-Korea spelen niet-inmenging, pragmatiek en respect, zeker van de kant van China een essentiële rol, hoeveel oorlogspropaganda er ook wordt verspreid door westerse politici, media en zelfs prestigieuze denktanks.
Bronnen: Xinhua, Global Times, Friends of Socialist China, Clingendael, Wikipedia