Plan tegen voedselverspilling

China heeft een actieplan tegen voedselverspilling aangekondigd. Het verspillingsbewustzijn zal verhogen en er komen anti-verspillingsacties in de cateringsector en overheidskantines. Ook het statistisch systeem inzake voedselverlies en -verspilling zal worden verbeterd.

Campagne ‘Eet je bord leeg’ in lagere school uit Changning district Shanghai Foto Xinhua Disclaimer

China heeft een actieplan aangekondigd om voedselverlies en -verspilling tegen te gaan, om zo tegen eind 2027 een solider mechanisme op lange termijn in te stellen. Men zal het statistisch systeem en de normen van voedselverlies en -verspilling verbeteren. Het verliespercentage van graan en voedsel tijdens productie, opslag, transport en verwerking moet eind 2027 onder het gemiddeld internationaal niveau liggen. Ondertussen moet de voedselverspilling per hoofd van de bevolking en per maaltijd in de cateringsector en in de overheids-, school- en bedrijfskantines aanzienlijk afnemen. Bovendien zal men voedselverspilling effectief beteugelen.

In het plan somt men de belangrijkste taken om voedselverlies en -verspilling tegen te gaan op. Daartoe behoren het vergroten van het nationaal bewustzijn om voedsel te besparen, anti-verspillingsacties in de cateringsector en overheidskantines, evenals het verbeteren van de statistieken inzake voedselverlies en -verspilling. Het actieplan, met zeven belangrijke clausules, is ontworpen om de uitvoering van China’s wetten aangaande voedselzekerheid en voedselafval te vergemakkelijken.

Bewustzijn verhogen

Als voorbeelden van acties tegen verspilling in de cateringsector, vermeldt het actieplan dat men verbruikers moet aanmoedigen om kleinere maaltijden te kopen door virtuele ecologische rekeningen aan te maken, bonussen voor bewaring toe te kennen en kortingsbonnen uit te delen. In het plan roept men ook op om de gewoonten te veranderen. Zo pleit men voor beschaafde, zuinige bruiloften en dito begrafenissen om het bewustzijn inzake voedselbehoud te vergroten.

Voedselproducenten, exploitanten en detailhandelaren worden aangemoedigd om hulp te bieden door regelmatig voedsel dat voldoet aan alle veiligheids- en kwaliteitseisen rechtstreeks te schenken aan lokale welzijns- en hulporganisaties. Het actieplan stelt ook voor om in de kantines van overheidsinstellingen, scholen en bedrijven acties tegen voedselverspilling te implementeren, waarbij men de betrokken departementen aanspoort om de maaltijden voor officiële activiteiten strikt te reguleren om voedselverspilling resoluut tegen te gaan. Men dient eveneens het aantal maaltijden redelijk te rationaliseren.

Volgens het Food Waste Index Report 2024 van het United Nations Environment Programme (UNEP) verspilde men in 2022 wereldwijd in totaal 1,05 miljard ton voedsel, wat overeenkomt met 132 kilo per hoofd van de bevolking, of bijna een vijfde van al het voedsel. De totale hoeveelheid in 2022 verspild voedsel kon men 60% toeschrijven aan gezinnen, 28% aan de voedselservices en 12% aan de detailhandel, aldus het rapport.

In China verspilt men met 35 miljoen ton 6% van de jaarlijkse voedselproductie. De VS is koploper met 60 miljoen ton jaarlijkse verspilling. In de EU bedraagt het betrokken cijfer 59 miljoen ton, ter waarde van 132 miljard euro.  

Bron: Global Times