Volgens de hoogste economische planner kunnen de komende 5 jaar voor meer dan 4000 miljard yuan noodzakelijke upgrades van verouderende stedelijke infrastructuur worden verricht terwijl technologiegerichte projecten zoals datacenters en AI-gerelateerde ontwikkelingen in de toekomstgerichte industrieën ook meer investeringsfondsen kansen bieden.
Dat de overheid volgend jaar vooral het verbruik wil stimuleren, betekent niet dat de aanleg van infrastructuur wordt verwaarloosd. Onderdeel van de ‘verborgen infrastructuur’ van een stad zijn renovaties en upgrades van stedelijke ondergrondse pijpleidingen – voor gas, watertoevoer en -afvoer en verwarmingssystemen – omvangrijke ondernemingen met enorme investeringsbehoeften, aldus adjunct-directeur Zhao Chengfeng van de afdeling Investeringen bij de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie. Volgens schattingen zullen de komende vijf jaar ongeveer 4 biljoen yuan nodig zijn voor deze investeringen meent hij.
Zhao ging ook in op het feit dat China een aanzienlijk investeringspotentieel heeft in technologische innovaties en industriële upgrades. Daarbij noemde hij specifiek kwantumtechnologie, kunstmatige intelligentie en de lage-hoogte-economie als snel ontwikkelende toekomstige sectoren. Nu de economische groei in China vertraagt door een afname van de bestedingen en het verbruik in combinatie met een aanhoudende vastgoedcrisis, blijven investeringen in infrastructuur een van de beschikbare instrumenten om de groei te ondersteunen en de economische stabiliteit te ondersteunen terwijl ze de groeivooruitzichten op lange termijn te stimuleren door structurele zwakheden aan te pakken.
Grootschalige bouwprojecten zorgen ook voor meer banen en een grotere vraag naar materialen en diensten. Voorbeeld is het SST-‘infrastructuurmonster’: Zhao legde uit dat China dit jaar hieraan ongeveer 6 biljoen yuan aan overheidsinvesteringsmiddelen heeft toegekend waaronder 700 miljard yuan uit de begroting van de centrale overheid, 1 biljoen yuan aan speciale langlopende schatkistobligaties, 3,12 biljoen yuan aan speciale obligaties van lokale overheden voor de bouw van projecten en nog eens 1 biljoen yuan aan schatkistobligaties die in 2023 zijn uitgegeven en voornamelijk dit jaar worden gebruikt. ‘China’s investeringspotentieel blijft aanzienlijk vanuit het perspectief van het opbouwen van een modern industrieel systeem, het verbeteren van infrastructuur en openbare diensten en het voldoen aan de groeiende behoeften van de mensen aan een beter leven,’ stelt hij.
Het bevorderen van de digitale economie door de proactieve ontwikkeling van nieuwe infrastructuur zoals cloudcomputingsystemen en datacenters is eveneens een dringende vereiste. In tegenstelling tot de vertragende groei van de investeringen in vastgoed trok het tempo van de infrastructuur investeringen tijdens de eerste 10 maanden van dit jaar op met een groei van 4,3%. Ondertussen groeiden de investeringen in de verwerkende industrie met 9,3% op jaarbasis en tijdens die 10 maanden de investeringen in vaste activa met 3,4% op jaarbasis.
Bron SCMP