Op vrijdag 13 december zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi: ‘China hoopt dat er snel vrede komt in Syrië. Wij willen het land helpen om op basis van een inclusieve dialoog een plan te ontwerpen voor de wederopbouw, dat voldoet aan de wensen van de bevolking.’
Respect en politieke dialoog met alle Syriërs
‘China voert al lange tijd een beleid van vriendschap en samenwerking met Syrië en heeft zich nooit bemoeid met de interne aangelegenheden van het land. Want wij respecteren de keuzes van het Syrische volk’, stelde Wang. Hij voegde eraan toe dat China niet enkel de terugkeer van de vrede in Syrië wil, maar er ook op aandringt dat resolutie 2254 van de VN-Veiligheidsraad wordt uitgevoerd. In 2015 werd daarin een staakt-het-vuren geëist en op een politieke dialoog aangedrongen. Volgens Wang, de topdiplomaat van China en een belangrijke politieke leider van het land, wil Beijing ‘een bevordering van het binnenlandse politieke proces volgens het principe ‘door Syriërs geleid, in Syrië zelf’.
Tegen alle terroristen en tegen de illegale unilaterale sancties
Wang voegde eraan toe dat ‘het Syrië van de toekomst zich krachtig moet verzetten tegen alle vormen van terrorisme en tegen extremistische krachten. Ondertussen moet de internationale gemeenschap de soevereiniteit en territoriale integriteit van Syrië ernstig beschermen, de etnische en religieuze tradities van Syrië respecteren en het Syrische volk de kans geven onafhankelijke beslissingen te nemen. China steunt de samenwerking van alle landen om Syrië de helpende hand te reiken, en aan te dringen op de opheffing van de illegale unilaterale sancties die men het land in de loop der jaren heeft opgelegd, en om de humanitaire crisissituatie te verlichten’.
Stoppen van buitenlandse inmenging
Wang Yi heeft later het Chinese standpunt nog verder toegelicht. Hij poneerde dat de dringende taak is om ‘onmiddellijk het vuren te staken, het geweld te stoppen en de humanitaire crisis te verlichten. De fundamentele uitweg is inderdaad het streven naar een politieke regeling en de dialoog en onderhandelingen hervatten. Het basisprincipe hierbij moet zijn om zelfbeschikking te steunen en inmenging van buitenaf te vermijden’.
Samenwerking met regionale machten
Wang maakte deze opmerkingen toen men hem tijdens een gezamenlijke persbijeenkomst met de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Badr Abdelatty in Beijing vroeg naar de Chinese visie op de huidige conflicten in het Midden-Oosten. Deze laatste was daar aanwezig daar op uitnodiging van de minister van Buitenlandse Zaken van China. Beijing ziet Egypte als een ‘traditionele grote mogendheid in de Arabische wereld en als gastheer van het hoofdkwartier van de Arabische Liga, met een prominente positie op het terrein van de onderhandelingen over regionale aangelegenheden’. (Egypte was overigens in 1956, onder de regering Nasser, het eerste Arabische land en de eerste Afrikaanse staat die diplomatieke betrekkingen heeft aangeknoopt met China. De VS was ‘not amused’.) Tegenwoordig zoeken China en Egypte naar mogelijkheden om samen de regionale en mondiale uitdagingen beter aan te pakken.
… en de SCO?
China maakt zich klaar om het roulerend voorzitterschap van de Shanghai Cooperation Organization (SCO) waar te nemen. Mevrouw Mao Ning, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft donderdag aangekondigd dat China meer dan 100 bijeenkomsten en evenementen op het gebied van politiek, veiligheid, economie, cultuur enz. zal voorzitten. Inderdaad, dit land ‘streeft naar een vriendschappelijke, verenigde en vruchtbare SCO-top’. Ongetwijfeld zullen de crisis in Syrië en de brutale buitenlandse militaire inmenging in dat land op de agenda staan.
Bronnen: Xinhua, Global Times, Wikipedia