Drie bedreigde tradities van minderheden zijn gered dankzij inspanningen van de Chinese regering om hun culturele identiteit te bewaren. De recente Unesco-bijeenkomst heeft ze opgenomen op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed.
Op de 19de bijeenkomst van het Intergouvernementeel Comité voor het Behoud van Immaterieel Cultureel Erfgoed, die plaatsvond in Asuncion (Paraguay), heeft men drie tradities van Chinese etnische minderheden opgenomen op de referentielijst. Het gaat om de traditionele textieltechnieken voor spinnen, verven, weven en borduren van de Li-minderheid, om de traditionele nieuwjaarsviering van de Qiang-minderheid, en het traditionele ontwerp en de uitvoering van overdekte houten bruggen in de provincies Fujian en Zhejiang. Op diezelfde vergadering plaatste men ook het Chinese Lentefeest op de lijst.
Chinese overheid beschermt en redt cultureel erfgoed van minderheden
Deze drie tradities had men in 2009 toegevoegd op de Unesco-lijst van bedreigd cultureel erfgoed. Maar nu, vijftien jaar later, is dankzij beschermende maatregelen de dreiging verdwenen, zodat de drie nu op de gewone referentielijst konden opgenomen worden.
Pan Lusheng, ondervoorzitter van de China Federation of Literary and Art Circles, legt uit wat deze verandering betekent: ‘Het aantal opvolgers die deze tradities beheersen heeft een bepaalde drempel bereikt, zodat de ooit zo goed als uitgestorven kennis en praktijk nu op een natuurlijke wijze aan de volgende generaties kan doorgegeven worden’.
Overdekte houten bruggen zonder nagels in Fujian en Zhejiang
Zhong Xiaobo, de directeur van de Covered Bridge Culture Society in Wenzhou (provincie Zhejiang), heeft twintig jaar besteed aan het behoud van de overdekte houten bruggen. Toen dit soort bruggen rond 2004 dreigde te verdwijnen heeft hij met de lokale bevolking van het arrondissement Taishun een campagne opgezet om opvolgers aan te trekken en ze te steunen om de techniek aan te leren.
Houten overdekte bruggen vindt men vooral in de bergachtige zones van noordelijk Fujian en zuidelijk Zhejiang. Ze worden gebouwd met ineen passende korte balken, verbonden met pen en gat, zonder nagels of bouten.
Qiang-riten
Het Qiang-nieuwjaarsfeest viert men vooral in de provincie Sichuan. Het vindt dikwijls plaats op de eerste dag van de tiende maanmaand. De goede oogst wordt in feestkledij gevierd en men bidt om voorspoed tot lokale goden.
Ettelijke Qiang-dorpen werden echter getroffen door de aardbeving van magnitude 8.0 van 2008 in Wenchuan. Vele personen die de traditie beoefenden kwamen om. Doordat de traditie enkel mondeling doorgegeven werd dreigde ze te verdwijnen.
De overheid heeft de dorpen zo snel mogelijk weer opgebouwd met betere infrastructuur. Ze vaardigde tevens maatregelen uit om het verderzetten van de nieuwjaarstraditie te ondersteunen.
De Qiang-minderheid telt 300.000 leden.
Li-textiel als geschiedenisboek
De traditionele textieltechnieken van de Li op het eiland Hainan raakten een tiental jaren geleden in moeilijkheden omdat er weinig vraag naar de producten was. Bovendien gaven de vrouwen de noodzakelijke kennis niet meer mondeling door. Sindsdien is het ambacht aan het heropleven: men heeft ook mannelijke opvolgers ingeschakeld en men maakt meer promotie voor de producten (Hainan is een toeristisch eiland).
Er zijn anderhalf miljoen Li.
Unesco stelt dat in afwezigheid van een geschreven Li-taal het traditionele textiel de geschiedenis en de legenden van de Li-cultuur vastlegt. Het vormt daarom een belangrijk deel van hun cultureel erfgoed, waarmee ze het besef van hun gemeenschappelijke geschiedenis en culturele identiteit kunnen versterken.
Bron: People’s Daily
Meer over Chinees cultureel erfgoed bij Unesco:
https://www.chinasquare.be/unesco-erkent-hoh-xil-als-werelderfgoed/
https://www.chinasquare.be/unesco-erkent-2-nieuwe-chinese-geoparken/
https://www.chinasquare.be/beijings-centrale-as-erkend-als-werelderfgoed/
https://www.chinasquare.be/voorhistorische-rots-schilderijen-erkend-door-unesco/