De Chinese BuZa minister Wang Yi heeft zijn Iraanse collega Araghchi verzekerd van steun en verdere samenwerking. Araghchi verklaarde dat het strategisch partnerschap ‘een prioriteit is van het buitenlands beleid van Iran’ waarbij China een essentiële partner zou zijn in de dialoog over de nucleaire toekomst van Teheran.
In de gesprekken met zijn Iraanse ambtsgenoot Abbas Araghchi, die Beijing twee dagen bezoekt, uitte Wang zijn tevredenheid over de deelname van Teheran aan de Shanghai Cooperation Organisation (SCO) en BRICS. ‘De twee partijen moeten elkaar blijven steunen in kwesties van wederzijds belang, de praktische samenwerking gestaag bevorderen en de coöperatie op multilateraal gebied verbeteren’, vond Wang.
De bijeenkomst ging ook in op de conflicten in Gaza en Libanon. Beide partijen waren het erover eens dat de oplossing voor de Palestijnse kwestie respect voor en herstel van de legitieme rechten van het Palestijnse volk en een einde aan de bezetting [van Gaza] vereist. ‘Een onmiddellijk staakt-het-vuren, een volledige terugtrekking van de troepen en dringende humanitaire hulp zijn noodzakelijk. Het staakt-het-vuren in Libanon moet [ook] effectief en efficiënt worden uitgevoerd.’ Araghchi en Wang kwamen eveneens overeen dat de twee landen zouden samenwerken om terrorisme tegen te gaan en verzoening te bevorderen in Syrië.
Wang drong er bovendien bij Iran op aan om te blijven communiceren met Saoedi-Arabië na het vredesakkoord tussen de regionale machten, dat vorig jaar door Beijing tot stand kwam. China is nu de economische levensader van Iran, als grootste handelspartner en afnemer van olie van de Islamitische republiek. Het land importeert naar verluidt ladingen via derde landen om sancties te omzeilen.
Araghchi vindt dat het strategisch partnerschap tussen beide landen ‘een prioriteit is van Irans buitenlands beleid’. Daarnaast zei Araghchi dat Beijing een ‘essentiële’ partner zou zijn in de dialoog over de nucleaire toekomst van Teheran. ‘Onze nucleaire discussies zullen het komende jaar een nieuwe dynamiek krijgen, waardoor een intensievere dialoog met China essentieel wordt’, citeerde de Teheran Times hem immers vrijdag.
Trump
De Chinese steun kan belangrijker zijn dan ooit wanneer Trump in januari aantreedt. Trumps kabinetsvoorstellen voor aangelegenheden inzake het Midden-Oosten zijn bijzonder havikachtig. Massad Boulos is zijn Midden-Oostenadviseur, Steve Witkoff zijn speciale gezant voor de regio en Mike Huckabee ambassadeur in Israël. Die keuzes suggereren dat de nieuwe regering het economische en geopolitieke isolement van Iran zal versterken, een standpunt dat werd verwoord toen Boulos het Franse nieuwsblad Le Point vertelde dat Trump opnieuw een campagne van ‘maximale druk’ tegen Iran zou voeren. Araghchi deelde de Tehran Times mee dat China en Iran in het verleden ‘consequent nauw overleg hebben gevoerd’ over alle regionale en internationale aangelegenheden. Hij zei dat beide landen ‘strategieën willen uitstippelen en zich voorbereiden op de uitdagingen die voor ons liggen, waaronder die met betrekking tot de regio, mondiale ontwikkelingen en de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties’.
Wat de uitdagingen betreft, zou de Israelische premier Netanyahu de Iraanse nucleaire installaties willen uitschakelen. Naar verluidt houdt Trump deze dreiging als stok achter de deur om Iran te dwingen (samen met Rusland én China) meer olie op te pompen zodat de olieprijs zou zakken.
Rusland
Het bezoek aan China valt na het Russisch bezoek van de vicepremiers Overchuk en Savelev aan Teheran. Ze gingen er onderhandelen over een uitgebreide samenwerkingsovereenkomst, die in januari zou worden afgesloten. Op economisch vlak zou deze een akkoord over vrijhandel met de landen van de Euraziatische Economische Unie (EAEU) omvatten. De Russische minister van buitenlandse zaken Sergei Lavrov zvan zijn kant stelde in oktober dat Moskou en Teheran van plan waren een overeenkomst te ondertekenen, die nauwere samenwerking op het gebied van defensie zou omvatten.
Bronnen: Scmp, Xinhua.