De Leestafel # 61 ‘China en de anderen’

In de rubriek met ‘ideeën uit andere (Chinese) bronnen’: de gedachten van Yan Xuetong over ‘China en de anderen’: de VS en ’the world at large’. Plus stukken in verband met Yans voorspellingen: twee over Japan en een over Indonesië.

'China en de anderen'
Chinese en Indonesische diplomaten onthullen logo voor 75 jaar diplomatieke betrekkingen (foto Xinhua/Agung Kuncahya B. disclaimer)

SINIFICATION
Yan Xuetong on Trump and US-China Relations

Volgens de redacteur van Sinification blijft ‘de stem van Yan Xuetong (阎学通) veel gewicht in de schaal leggen bij Chinese strategen en deskundigen in buitenlands beleid’. Sinification brengt een bloemlezing van Yans visies op de toekomst van de betrekkingen tussen de VS en China, nu Trump terugkeert. De bronnen van hoofdredacteur Des Garets Geddes zijn: Foreign Affairs (Dec 2024), Zhinews (Dec 2024), Tsinghua Debate (Oct 2024), SCMP (July 2024), The Paper (Dec 2023). Professor Yan vreest dat het anti-Chinese beleid nog zal verharden en dat China zal moeten schipperen tussen de wil om met de VS zaken te blijven doen en zich teweer te stellen tegen sancties, tarieven en andere aanvallen. Misschien zal het extreme nationalisme toenemen onder de bevolking van beide supermachten, dat wordt een probleem. Voordelen zitten er aan Trumps terugkeer ook: de ‘nieuwe oude’ president is minder ideologisch bevlogen en wil een uitweg zoeken uit de crisis in Oekraïne. Hij kan bondgenoten tegen zich innemen en dat is voordelig voor China. Yan voorspelt dat Trump een wereld aankondigt van antiglobalisering, populisme en protectionisme. Multipolariteit zal het moeten afleggen tegen bipolariteit en dat zal de belangen van China schaden. Volgens Yan Xuetong zal China de VS de komende decennia niet inhalen.

'China en de anderen'
Illustratie gemaakt met Open AI Dall-E3 van Sinification disclaimer

 THE EAST IS READ
Yan Xuetong: An Era of Regression in International Politics

In een ander artikel verlaat dezelfde Yan Xuetong de Amerikaans-Chinese tegenstelling en overschouwt hij de bredere internationale politiek. Oorspronkelijk komt dit stuk uit World Economics and Politics, een tijdschrift van het Institute of World Economics and Politics, Chinese Academy of Social Sciences (CASS). Yan werkt zijn ideeën over de algemene mondiale trend hier verder uit. Volgens hem heeft het huidige politieke landschap in de wereld drie hoofdkenmerken: deglobalisering, onzekerheid en cyberdreigingen. Vooral over dit laatste heeft hij opmerkelijke dingen te melden. De digitale economie heeft de verschillen in rijkdom en inkomen binnen de grote landen vergroot. China, Rusland, de Europese Unie en Japan hebben nu allemaal een strategie voor cyberbeveiliging en zien dat als essentieel voor hun nationale veiligheid. Oorlogen zullen minder slachtoffers eisen. Yan vindt dat we nu nog geen nieuwe koude oorlog meemaken. Door de polarisatie van rijkdom binnen en tussen landen zal echter de roep om door sociale hervormingen deze ongelijkheid aan te pakken steeds luider worden.

CHINA ECOLOGICAL CIVILIZATION
First geopolitical domino falls, even prior to Trump’s taking office
Op 15 november 2024 ontmoette de Chinese president Xi Jinping de Japanse premier Shigeru Ishiba in de marge van de bijeenkomst van economische leiders van de APEC in Peru. Op 25-26 december bezocht de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Iwaya Takeshi China. Hij kondigde aan dat Japan tienjarige toeristenvisa zal verstrekken aan Chinese staatsburgers. Ying Xue van de substack China Ecological Civilization ziet tekenen van een nieuwe toenadering tussen Japan en China. Als Trump te hebberig en te veeleisend is tegen Japan zal dat land naar nieuwe partners moeten zoeken. Zien we de eerste oriënterende stappen op dit terein? Of is Ying a trifle too optimistic?

'China en de anderen'
Gesprekken Japan – China (foto FMPRC disclaimer)

ENGLISH NEWS CN (XINHUA)
Explainer: Why Biden blocks Japan’s Nippon Steel from acquiring U.S. Steel and what comes next?

Experts van Xinhua waarschuwen bondgenoten van Washington met een symptomatisch verhaal over uit de hand gelopen protectionisme. Het argument nationale veiligheid wordt nog steeds vooral tegen China ingezet, maar kan ook vrienden van de VS treffen. Eind 2023 kondigde de Japanse staalgigant Nippon Steel Corporation plannen aan om U.S. Steel over te nemen, ooit een symbool van de Amerikaanse industriële macht, maar nu sterk in verval. Zowel Biden als Trump verzetten zich tegen deze deal. Zij vinden de vakbond United Steelworkers aan hun kant. Biden heeft net voor hij de aftocht blaast de voorgenomen overname van het Amerikaanse door het Japanse geblokkeerd. Japan betreurt dit. Amerikaanse deskundigen voorspellen dat Washington, en uiteindelijk vooral de staalarbeiders, hier spijt van gaan krijgen.   

Jakarta, hoofdstad Indonesië (foto Xinhua Xu Qin disclaimer)

MO*
‘China investeert en schept banen, Europa sanctioneert en klaagt aan’

John Vandaele van MO* interviewt Bismo Sanyoto, een vakbondsman uit Indonesië. Sanyoto werkt voor vakbonden in Aziatische landen als Filipijnen, Cambodja, Bangladesh, Nepal, India en zijn eigen land. Hij is in dienst van We Social Movements, de Belgische ontwikkelings-ngo van de christelijke arbeidersbeweging Beweging.net. In Indonesië lijken de organisaties van het middenveld al begrepen te hebben wat voor ondersteuning het meeste opbrengt. En die lijkt niet langer uit Europa te komen, ze hebben het een beetje gehad met het oude, belerende en schijnheilige continent. Velen in het Mondiale Zuiden ondervinden dat het Westen alleen sancties en aanklachten uitdeelt. Zij verkiezen landen uit de eigen regio: Zuid-Korea, Japan en vooral China, omdat daar investeringen, productiebedrijven en nuttige contracten vandaan komen en je met hen eerlijke handel kunt drijven. BRICS+, het Belt&Road Initiative, hulp bij de productie van alternatieve energie, zonnepanelen, batterijen en windenergie en zelfs de overdracht van technologie: voor dat alles kan Indonesië op China rekenen. De Aziatische vakbondsman is niet kritiekloos, wil ook fouten van de Chinezen zien, maar vindt dat de misstappen niet opwegen tegen de voordelen. Sanyoto laat zich de fabel van MO* over ‘de groeiende dominantie van China’ aanleunen. Soms lijkt zijn verhaal tips te bevatten over hoe Europa in de concurrentie nog enige kans zou kunnen maken. Maar dat verhult zijn eindoordeel niet. Deze expert die geworteld is in de arbeiderswereld van het Zuiden, is over China overwegend uiterst positief.