Voor 2011 verwacht men dat de woningprijzen verder maar minder snel stijgen. De bouw van sociale woningen is daar niet vreemd aan.
De China index Academy , een belangrijk onderzoekscentrum, voorziet 8-9% stijging. De tragere stijging zal het gevolg zijn van een betere vraag-aanbod verhouding.
Wat het aanbod betreft verwacht men voor volgend jaar een toename met 8-10% grondoppervlak en 16-24*% vloeroppervlak.
Indien de overheid erin slaagt 20% sociale woningen te bouwen dan zal dit ook de stijging van de andere woningprijzen afremmen. De centrale regering plant het aanbod op te drijven van 5,8 miljoen dit jaar naar 10 miljoen in 2011. Ze zal daarvoor 1.400 miljard yuan nodig hebben. Kritsiche waarnemers denken dat men echter niet verder dan 8 miljoen zal geraken.
Het aanbod dure woningen, dat alseen zeepbel gegroied was, zal daarentegen afgeremd worden, door kredietbeperkingen voor promotoren en kopers, hogere rentevoeten en de steeds opnieuw opduikende dreiging met het invoeren van een onroerende voorheffing.
Vastgoedpromotoren schijnen inderdaad op verminderde winstvooruitzichten in het woningsegment te anticiperen en hebben meer aandacht voor het commerciële segment. Hier zien we een sterke stijging van de commerciële grondprijzen. Deze maand betaalde het in Hongkong beursgenoteerde Hopson bijvoorbeeld bijna zeven miljard yuan voor een terrein in Beijing; en de Spoorweggroep van Guangzhou betaalde 8.6 miljard voor een terrain in Guangzhou. De huidige trend betekent ook dat grote bedrijven de kleine uit de markt duwen, en er en concentratie in de vastgoedsector aan het gebeuren is.
Bronnen: China Daily, SCMP