Gedwongen dataoverdracht uit het buitenland ontkend

De BuZa woordvoerder ontkent dat China haar bedrijven in net buitenland zou verplichten de bekomen gegevens aan China door te geven. De uitspraak komt er nadat de Oostenrijkse ngo Noyb in diverse EU-landen TikTok, AliExpress, SHEIN, Temu, WeChat en Xiaomi bij de regelgevende privacy instanties klacht neerlegt wegens overtreding van de Europese General Data Protection Regulation.

Grafiek: Noyb.eu Disclaimer

In de westerse pers wordt al jaren het gerucht verspreid dat Chinese bedrijven in het buitenland door de Chinese wet zouden verplicht worden hun gegevens door te geven aan de Chinese overheid. BuZa-woordvoerder Guo Jiakun verklaarde daarentegen ‘China heeft nooit van bedrijven of individuen geëist en zal dat ook nooit doen, dat ze in strijd met plaatselijke wetten buitenlandse gegevens en inlichtingen verzamelen of verstrekken aan de Chinese overheid’.  
 De opmerkingen werden gemaakt in antwoord op vragen over de klachten die de Oostenrijkse organisatie Noyb in verschillende EU-landen heeft ingediend tegen zes Chinese bedrijven, waarin ze hen beschuldigt van het ‘illegaal’ versturen van gebruikersgegevens uit de EU naar China.. TikTok, Xiaomi en vier andere Chinese bedrijven werden genoemd in een privacyklacht die werd ingediend door de Oostenrijkse belangenorganisatie Noyb. Noyb staat bekend om klachten tegen Amerikaanse bedrijven zoals Apple, Alphabet en Meta wat heeft geleid tot verschillende onderzoeken en miljarden dollars aan boetes,

Noyb heeft DPR-klachten ingediend tegen TikTok, AliExpress, SHEIN, Temu, WeChat en Xiaomi wegens het onrechtmatig doorsturen van gegevens naar China. Terwijl vier van deze bedrijven namelijk AliExpress, SHEIN, TikTok and Xiaomi toegeven dat ze persoonlijke gegevens van Europeanen naar China sturen, zeggen de andere Temu and WeChat dat ze de data naar niet nader genoemde ‘derde landen’ sturen. De EU-wetgeving stipuleert: gegevensoverdracht buiten de EU is enkel toegestaan als het land van bestemming de bescherming van gegevens niet ondermijnt. Noyb heeft klachten ingediend tegen Tiktok en Xiaomi in Griekenland, tegen Shein in Italië, tegen AliExpress in België, tegen WeChat in Nederland en tegen TEMU in Oostenrijk.

Reacties

In een reactie op de beschuldiging antwoordt Xiaomi ‘ we onderzoeken de beschuldigingen die daarin worden geuit. Het privacybeleid van het bedrijf is ontwikkeld om te voldoen aan toepasselijke regelgeving zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming van de EU’ aldus de verklaring die verder stelt ‘dat de gebruikersgegevens opgeslagen en verwerkt worden in overeenstemming met de lokale wetgeving. Het respecteren van de privacy van gebruikers heeft altijd tot de kernwaarden van Xiaomi behoord’ en vervolledigt dat ‘in het geval dat een nationale autoriteit voor gegevensbescherming Xiaomi in de toekomst benadert vanwege deze klacht we volledig zullen samenwerken om de zaak op te lossen.’  Andere bedrijven hadden nog niet gereageerd..
De Chinese Kamer van Koophandel aan de EU zei aan Global Times dat Chinese bedrijven die actief zijn in Europa zich houden aan de naleving door zich strikt te houden aan de strenge eisen die de EU stelt aan de bescherming van de privacy van gegevens, zoals ‘gegevensopslag binnen Europa’, en dat ze datacenters in Europa hebben gevestigd en de privacy van gebruikers rigoureus beschermen bij hun activiteiten.

Bronnen: Global Times, Noyb.eu