Nanning is de Chinese stad die geldt als centrum voor de integratie met de ASEAN landen. Dit bleek nogmaals tijdens de recent gehouden burgemeestersdialoog waaraan 12 ASEAN burgemeesters uit Cambodja, China, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Thailand en Vietnam deelnamen.
Zoals we naar aanleiding van ons bezoek aan Nanning schreven, bouwt China en Guangxi de regio en de stad uit als toegangspoort en bruggenhoofd tot ASEAN. Nanning ligt op slechts 2,5 uur rijden van de grens met Vietnam. Burgemeester Hou Gang van Nanning zei tijdens het recente burgemeesters evenement dat de grootste kracht van de stad voortkomt uit haar klemtoon op ASEAN. Volgens Hou heeft Nanning drie soorten connectiviteit met ASEAN-steden bevorderd: ‘harde connectiviteit’ die verwijst naar de integratie van infrastructuur; ‘zachte connectiviteit’ die beleidsafstemming en interoperabiliteit van regels omvat; en ‘connectiviteit van hart tot hart’ die is gebaseerd op de uitwisseling van mensen en wederzijds begrip. De 3 worden ook de ‘Nanning Initiatives’ genoemd. burgemeester van Vientiane A. Siphandone. beaamde dat de succesvolle toepassing van de nieuwe zijderoutes heeft hoogwaardige connectiviteit en uitwisseling tussen Laos, China en bevriende buurlanden mogelijk gemaakt, beaamde
Verbindingen
Als China’s stad die het dichtst bij ASEAN ligt en een belangrijk knooppunt van Belt and Road-samenwerking, heeft Nanning een robuust transportnetwerk ontwikkeld dat ASEAN-steden verbindt via de weg, het spoor, de zee en de lucht. Opmerkelijk zijn onder andere de lancering van een directe grensoverschrijdende vrachtbusdienst tussen China en Vietnam en de uitbreiding van Nanning Airport dat nu 15 internationale vrachtroutes onderhoudt naar 17 steden in 10 landen in Zuid- en Zuidoost-Azië. Naar verwachting zal de internationale vrachtcapaciteit van de luchthaven in 2024 meer dan 100.000 ton bedragen. Momenteel biedt Nanning Airport rechtstreekse vluchten in twee richtingen naar alle 10 ASEAN-landen..
Als permanente gaststad voor de jaarlijkse China-ASEAN Expo heeft Nanning ook voortdurend naam gevestigd als bestemming voor ASEAN-studenten die in het buitenland studeren en heeft het verschillende internationale culturele en sportevenementen georganiseerd. Deze evenementen laten niet enkel het rijke culturele aanbod van Nanning zien, maar creëren ook duurzame banden van hart tot hart tussen de mensen van China en de ASEAN-landen, waardoor een gevoel van gedeelde gemeenschap en wederzijds respect ontstaat.
Steden
De Global Mayors Dialogue die van 15 tot 18 januari in de Guangxi-hoofdstad Nanning werd gehouden, bood een platform voor 12 burgemeesters uit China en ASEAN om te praten over stedelijke ontwikkeling, handel, toerisme, culturele uitwisseling en manieren om de regionale samenwerking te verdiepen. De ASEAN-deelnemers kwamen uit Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Thailand en Vietnam. Het thema van het evenement, ‘Een China-ASEAN-gemeenschap van vriendschap opbouwen: Stedelijke openheid en samenwerking’, benadrukte hoe steden kunnen dienen als bruggen om de dialoog en economische samenwerking te bevorderen en tegelijkertijd cultureel begrip te kweken.
Groei
Een van de kernthema’s van het evenement was economische samenwerking. De gezamenlijke bevolking van China en de ASEAN-landen is goed voor een kwart van het wereldtotaal; hun economische output bedraagt meer dan een vijfde van het wereldtotaal; en ze dragen samen voor meer dan 30 % bij aan de wereldwijde economische groei. De afgelopen jaren hebben China en de ASEAN-landen steeds nauwer samengewerkt op economisch en handelsgebied, met een groeiende bilaterale handel en een steeds verdergaande integratie van industriële, toeleverings- en waardeketens. Tijdens het evenement werden overeenkomsten ondertekend voor 14 projecten met een totale geplande investering van meer dan 3,3 miljard yuan in sectoren als handel, logistiek, onderwijs, toerisme en infrastructuur.
Volgens de Chinese douane bereikte de Chinese handel met de ASEAN 5,09 biljoen yuan in de eerste drie kwartalen van 2024, een stijging van 9,4 % ten opzichte van 2023. In deze eerste drie kwartalen voerde China landbouwproducten ter waarde van 184 miljard yuan uit ASEAN-landen in waardoor de regio China’s op één na grootste bron van landbouwimporten werd. Nieuw goedgekeurde invoerproducten in 2024 waaronder verse durians uit Maleisië, zeevruchten uit Brunei en kokosnoten uit Vietnam, hebben China’s binnenlands verbruik verder gediversifieerd. Ondertussen blijft ASEAN China’s grootste exportmarkt voor landbouwproducten. Chinees fruit, waaronder citrusvruchten en peren en groenten zoals knoflook en uien zijn erg populair op de ASEAN-markt.
De burgemeestersvertegenwoordiger Supiandi van de Indonesische stad Mataram benadrukte dat Mataram fruit en noten exporteert naar verschillende landen, waaronder manggistans naar de Verenigde Arabische Emiraten, cashewnoten naar Vietnam en India en kokosnoten naar China.
Culturen
Tijdens de dialoog werd veel gediscussieerd over het integreren van verschillende bevolkingsgroepen met het scheppen van omgevingen waar mensen met verschillende culturen, tradities en achtergronden samen kunnen leven, werken en gedijen. Een voorbeeld van het bevorderen van intercultureel begrip is Nanning’s Melody of Spring 2025 transnationale Lentefeestgala, dat werd uitgezonden op 27 januari, de dag voor de Chinese nieuwjaarsnacht. Het gala werd ondertiteld in het Engels, Laotiaans, Indonesisch, Vietnamees en Thais en uitgezonden op 48 mediaplatforms in landen als Laos, Myanmar, de Filippijnen, Cambodja en Vietnam.
Het jaarlijkse gala is meer dan alleen een culturele tentoonstelling. Het dient als platform voor het bevorderen van wederzijds begrip en het opbouwen van sterkere banden tussen China en de ASEAN-landen door de culturen van beide partijen te laten zien. De editie van 2024 bevatte speciale segmenten waarin de volksgebruiken van de ASEAN-landen werden belicht, zodat het publiek hun verschillende tradities kon waarderen.
Lid van de Uitvoerende Raad van de Maleisische deelstaat Kedah Wong Chia Zhen onderstreepte de waarde van de gedeelde culturele banden. ‘In Maleisië is de sfeer van het Lentefeest levendig met rode lantaarns die de straten versieren en feestelijke avondmarkten met lekkernijen zoals nian gao (rijstwafels) en feestelijke versieringen voor het huishouden’ merkte hij op.
Beijing Review