Volgens een actieplan van de overheid dat op 2 april is vrijgegeven, wil China de brede ontwikkeling en het gebruik van warmtepompen bevorderen als onderdeel van de doelstelling tegen 2030 de energie-efficiëntie met meer dan 20% te verhogen.

Advertentie voor een warmtepomp van Jingneng; foto van de producent (disclaimer)
Brede toepassing
Een warmtepomp verwarmt of koelt een binnenruimte door warmte van de ene plaats naar de andere te verplaatsen, niet zoveel verschillend van een airconditioner. Het onttrekt warmte uit de lucht of grond buiten en kanaliseert het binnenshuis om de ruimte te verwarmen. Bij warm weer gebruikt het een omgekeerde klep om de lucht te koelen. Het nieuwe actieplan schetst inspanningen om de uitgebreide acceptatie van warmtepompen aan te moedigen, dus niet enkel in woonhuizen, maar ook in openbare gebouwen zoals scholen en ziekenhuizen, evenals in de industriële, landbouw- en transportsector.
CO2-uitstoot
Warmtepompen werken op elektriciteit en zijn zeer efficiënt, waarbij ze één eenheid elektriciteit gebruiken om drie tot vier eenheden warmte te verplaatsen. In een rapport van 2024 over energietechnologieën heeft het International Energy Agency (IEA) warmtepompen geclassificeerd als een van de zes belangrijke schone energietechnologieën die van cruciaal belang zijn voor de wereldwijde energietransitie, naast zonne-energie, windenergie, elektrische voertuigen, elektrolysers en batterijen. Een rapport van het IEA en de Tsinghua Universiteit van vorig jaar voorspelde dat, als China zijn aangekondigde klimaatbeloften zou nakomen, de bijbehorende toename van elektrificatie en energie-efficiëntie zal betekenen dat warmtepompen verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor een daling van bijna 76% in directe CO2-uitstoot door verwarming van gebouwen in het land, van 290 miljoen ton in 2022 tot slechts 70 miljoen ton in 2050.
Luchtvervuiling
Op kortere termijn zal de overstap naar warmtepompen naar verwachting ook de luchtvervuiling aanzienlijk verminderen, als deze plaatsvindt naast een uitfasering van steenkool en traditionele biomassa voor verwarming. PM2.5-emissies van huisverwarming kunnen tegen 2030 met bijna 80% worden verminderd, aldus het rapport.
Regionale steun
Verschillende regio’s in Noord-China nemen al warmtepompen op in hun beleid inzake schone verwarming. Tijdens het verwarmingsseizoen van vorig jaar bood Beijing subsidies aan voor 40% van de kosten, tot een plafond van RMB 6000 per huishouden, voor bewoners in landelijke dorpen om te upgraden naar lage-temperatuur warmtepompen.
Technologie
China heeft de afgelopen jaren goede vooruitgang geboekt in de technologie van warmtepompen. Volgens een overheidsanalyse van het actieplan is de kostprijs van apparatuur bijna gehalveerd en kunnen stabiele bedrijfstemperaturen nu temperaturen zo laag als -35C bereiken; een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de limiet van -15C van de oudere apparatuur. De maximum afstand van warmteoverdracht is ook uitgebreid van 10- 20 km tot maar liefst 60 – 100 km. De toegenomen transmissieafstand is essentieel voor het transport van afvalwarmte van industriële bronnen en kerncentrales aan de rand van de stad naar stedelijke centra en speelt een cruciale rol bij het leveren van schone verwarming voor steden.
Bron: Dialogue Earth 10-4-2025