Chinese dokters planten kleinste kunsthart in bij zevenjarige.

Een zevenjarige jongen in Wuhan met een fatale hartkwaal is de jongste patiënt bij wie een kunsthart is ingeplant. Het toestel is het kleinste en lichtste dat tot nu toe bestaat.

Het ingeplante toestel Foto: Xinhua/Xiao Yijiu Disclaimer

De operatie gebeurde in een universitair hospitaal van Tongji Medical College, dat deel uitmaakt van de Huazhong University of Science and Technology in Wuhan.

Het ingeplante toestel is een ‘ magnetically levitated biventricular assist device’ een toestel dat een ernstig falend hart permanent werkend houdt. En soort kunsthart.

Bij volwassenen wordt bij ernstig hartfalen ook soms een dergelijk kunsthart ingeplant in afwachting van een harttransplantatie. De technologie is complex.

Dat men nu ook kinderen met ernstige hartproblemen kan helpen is volgens de dokters een wereldwijde doorbraak.

Eerste toestel geschikt voor kinderen

Het kunsthart heeft een diameter van slechts 29 mm en weet 45 gram.

Bij de zevenjarige jongen werd in mei 2024 een zwaar hartprobleem vastgesteld en kreeg later een ernstige cardiogene shock (een levensbedreigende situatie waarbij het hart onvoldoende bloed naar de organen pompt). Er kon niet direct een donor gevonden worden met de juiste bloedgroep.

Daarom werd tijdens een vijf uren durende operatie een lokaal ontwikkeld extra klein kunsthart ingeplant. De jongen kon de dag na de operatie terug zelfstandig ademen en de werking van zijn eigen hart verbeterde stelselmatig. Er is een vooruitzicht dat hij het hospitaal zal kunnen verlaten.

Hij heeft nu een kans te overleven in afwachting van een transplantatie.

In China worden jaarlijks 40.000 kinderen met ernstig hartfalen opgenomen. 7 tot 10% daarvan heeft dringend een harttransplantatie nodig. Er zijn jaarlijks slechts een honderdtal donorharten voor kinderen beschikbaar.

Grote vooruitgang

Kunstharten kunnen tijdelijk de hartfunctie ondersteunen. Maar de bestaande systemen zijn eerder gebouwd voor volwassenen en kunnen bij kinderen ernstige schade aanrichten. Kinderen hebben niet alleen een kleiner model nodig, maar een dat ook anders werkt.

Het universitair ziekenhuis werkt sinds 2021 samen met Shenzhen Core Medical Technology Co aan de ontwikkeling van de derde generatie van kunstharten met magnetische levitatie. Hun kleiner model verbruikt minder energie, waardoor de batterij langer meegaat, is stabieler in noodgevallen en laat een precieze real time aanpassing van het hartritme toe in functie van de noden van de patiënt.

Volgens de directeur van het hospitaal heeft China bij de behandeling van fatale hartkwalen grote vooruitgang gemaakt zodat het nu op specifieke domeinen leider in plaats van volger geworden is.

Over recente medische doorbraken schreven we eerder een artikel

Bron: Xinhua