De Chinese economie is in het eerste trimester sneller gegroeid dan verwacht. Welke invloed de Trumpiaanse handelschaos in het tweede trimester zal hebben blijft koffiedik kijken. De Chinese overheid erkent dat er een complexe periode komt, maar vertrouwt erop dat China de problemen aankan.

De Chinese economie groeide in het eerste trimester met 5,4% op jaarbasis. Een bevraging van het tijdschrift Caixin bij economisten had 5,1% voorspeld.
Het beschikbaar inkomen per persoon steeg nominaal met 5,5%.
De toegevoegde waarde van de Chinese industriële productie steeg in maart 7,7% , het snelst sinds vier jaar. De hoogtechnologische productie steeg 9,7%. Uitblinkers zijn elektrische auto’s, 3D-printers en industriële robotten.
De dienstensector groeide met 5,3%, dat is 0,3% sneller dan vorig jaar.
De detailhandel, die het privéverbruik meet, steeg 5,9%, het snelst sinds anderhalf jaar.
De uitvoer steeg 12,4%. Deze sterke stijging komt deels doordat uitvoerders nog snel bestellingen verscheepten om te verwachten invoerheffingen voor te zijn.
Investeringen in vaste activa stegen 4,2%, iets lager dan de 4,5% in dezelfde periode in 2024. Het cijfer maskeert echter uiteenlopende tendensen. Zo stegen de overheidsinvesteringen in infrastructuur met 5,8% en die van de industrie met 9,1%, maar daalden de investeringen in vastgoed met 9,9%.
Privé-investeringen stegen 0,4%. Dat heeft vooral met de zwakke vastgoedsector te maken. Zonder deze sector gerekend zou de stijging 6% bedragen.
Bij de investeringen in hoogtechnologische sectoren waren de uitblinkers informatiediensten, luchtvaart- en ruimtevaartuitrustingen, kantoorartikelen en professionele technische dienstverlening.
De consumptieprijzen daalden 0,1% vergeleken met een jaar eerder, een aanwijzing van sterke concurrentie door relatieve overproductie.
In maart daalde de werkloosheid in de steden van 5,4% in februari naar 5,2%.
Positief resultaat door positief beleid, maar vooruitzichten onzeker
Sheng Laiyun, die voor het Nationaal Bureau voor de Statistiek (NBS) de cijfers voorstelde, zei: ‘De Chinese economie is in het eerste trimester goed van start gegaan, doordat verschillende macro-economische beleidsmaatregelen werkten’.
Maar hij waarschuwde wel dat het economisch herstel nog precair is. De internationale omgeving is immers ingewikkeld en het is de vraag of de stijging van het binnenlands verbruik blijvend is.
In de volgende stap, aldus nog Sheng, zal China nog meer proactief en effectief macro-economisch beleid moeten voeren. Er zijn meer inspanningen nodig om de vitaliteit van de bedrijven -staats of privé- te stimuleren en actief te reageren op onzekerheden vanuit het buitenland.
Koffiedik kijken
Hoe zwaar de gevolgen van de intussen ontketende handelsoorlog zullen zijn op het tweede en volgende trimesters is onduidelijk . De beurzen in Shanghai en Shenzhen stegen na het bekend maken van de cijfers licht en die van Hongkong daalde 2%. De koers van de Chinese yuan tegenover de dollar en de waarde van de Chinese staatsobligaties daalden licht. Buitenlandse financiële instellingen stellen over het algemeen hun eerdere voorspellingen voor de Chinese groei dit jaar met ongeveer 0,5% naar onder bij.
Nomura geeft als uitleg voor de dalende vooruitzichten dat naast de handelsoorlog uit de cijfers voor het trimester ook blijkt dat de vastgoedcrisis ver van over is en de investeringen in de sector nog sneller dalen dan vorig jaar. Andere analisten wijzen erop dat de sterke groei in de detailhandel een gevolg is van eenmalige subsidies en niet structureel is.
Bronnen: Caixin, People’s Daily