De stad Changzhou wil tussen 2024 en 2026 meer dan 10 bijna-nul-koolstof zones en meer dan 15 bijna-nul-koolstof fabrieken bouwen. Liyang die onder Changzhou (Jiangsu) valt, heeft een koolstofvrij initiatief op een 100 ha groot industrieterrein. De oprichting van koolstofvrije zones neemt ook in andere lokaliteiten toe.

Sinds de ingebruikname in juni vorig jaar heeft de zone te Liyang ongeveer 77.000 m² fotovoltaïsche panelen geïnstalleerd, waarmee jaarlijks 5,2 miljoen kwh groene stroom wordt opgewekt. Om koolstofuitstoot netto nul te bereiken, diversifieert de industriezone zijn schone energiebronnen met wind- en waterkracht volgens CEO Li Jie van State Grid Liyang Electric Vehicle Service Company, een van de belangrijkste ontwikkelaars. Koolstofvrije industrieparken streven naar een nul CO²-emissie door de integratie van schone energie, groene architectuur, slimme beheersystemen en circulaire economie.
Volgens universitair hoofddocent Wu Wei aan het China Institute for Studies in Energy Policy van de Universiteit van Xiamen stimuleren dergelijke zones niet enkel de koolstofarme ontwikkeling, maar vergroten ze ook het innovatievermogen, de energie-efficiëntie en het informatiseringsniveau van bedrijven en vormen ze een belangrijke motor voor de economische groei van hoge kwaliteit in China.
Een van de pioniers in dit plan is Nari-Relays Electric (NR Electric), een lokaal bedrijf voor vermogenselektronica. Door gebruik te maken van AI en cloud computing om het energieverbruik in realtime te monitoren en te optimaliseren – van water- en elektriciteitsverbruik tot fotovoltaïsche productie en milieuomstandigheden – heeft het bedrijf sinds 2023 meer dan 21.000 ton CO²-uitstoot verminderd en bijna 7.300 ton steenkool bespaard. Dankzij deze inspanningen hebben de kostenverlaging en efficiëntieverbetering NR Electric bijna 20 miljoen yuan bespaard. Aangezien microgrids een hoeksteen zijn van de exploitatie van CO²-vrije zones, heeft Changzhou 39 microgridprojecten voltooid met een totale investering van 1,18 miljard yuan en is het van plan om de komende jaren meer van dergelijke projecten te bouwen.
Andere lokaliteiten

Naast Changzhou winnen de stappen om koolstofvrij te worden in heel China aan kracht. In 2022 publiceerde Shanghai een actieplan voor een koolstofvrije demonstratiezone in het Minhang District. In het Daxing District te Beijing werd in 2024 een plan onthuld om een koolstofvrije zone te bouwen. Provincies en regio’s als Guangxi, Yunnan en Fujian hebben de bouw van koolstofvrije zones opgenomen in hun werkverslagen voor 2025.
China heeft beloofd zijn koolstofuitstoot in 2030 te hebben gepiekt en in 2060 koolstofneutraal te zijn. Met de vooruitgang van de tweeledige koolstofdoelstellingen wordt verwacht dat het aantal CO2-neutrale zones in 2025 zal toenemen, aldus vicevoorzitter Ding Hong van de Provinciale maatschappij voor stedelijke economie van Jiangsu. ‘Vooruitgang op het gebied van gedistribueerde fotovoltaïsche zonne-energie, energieopslag en slimme energiebeheerplatforms zal de kosten van de bouw en exploitatie van CO2²vrije parken aanzienlijk verlagen en de manier van energiegebruik in China ingrijpend veranderen’ aldus Ding.
In het Suzhou Industrial Park laat een gezamenlijk nulenergiegebouw van China en Singapore dat voorzien is van fotovoltaïsche panelen op het dak, kleine windturbines en een AI-gestuurd verlichtings- en klimaatsysteem, de mogelijkheden zien van toekomstige stedelijke architectuur. Het gebouw is gebouwd met duurzame materialen en maakt deel uit van de China-Singapore Green Digital Hub een project van 6,7 miljard yuan dat afgelopen november is gestart om groene nijverheden en opkomende diensten te stimuleren.
Volgens adjunct-directeur Li Wenjie van het Instituut voor stedelijke ontwikkeling van het Suzhou Industrial Park is het energieneutrale gebouw zowel gecertificeerd door normalisatieorganisaties in de VS als in Singapore wat aantoont dat China’s koolstofbesparende technologieën wereldwijd erkenning hebben gekregen.
De groene technologieën van China bereiken nu de wereldmarkten. NR Electric heeft bijvoorbeeld oplossingen voor energieopslag geleverd aan meer dan 30 landen, waaronder Groot-Brittannië, Japan en Saoedi-Arabië. In het Britse Richborough Energy Park heeft de technologie bijgedragen aan een vermindering van de CO²-uitstoot met meer dan 10.000 ton – de grootste vermindering van alle energieopslagprojecten op batterijen in het land in 2024. Momenteel werkt China samen met meer dan 100 landen en regio’s aan groene energieprojecten..
Bron Xinhua