De Leestafel # 75 ‘Verschillende opinies’ (UPD)

Leestafel
kaart van elkaar overlappende economische partnerschappen in de regio Pacific
kaart Cho Sang-won bij artikel China-USfocus disclaimer

Bericht aan lezers die voor het eerst ‘aan de leestafel’ zitten. Dit is een rubriek waarin we wijzen op artikelen of video’s van andere websites. De opinies in die mediaproducten zijn niet noodzakelijk de onze, maar ze zijn in elk geval boeiend.

PEKINGNOLOGY
Ma Ying-jeou protests Lai Ching-te, remembers Pope Francis

Ma Ying-jeou was leider van de Chinese provincie Taiwan tussen 2008 en 2016. Hij nam op zaterdag 26 april deel aan een massaal protest georganiseerd door zijn Kuomintang-partij (KMT) tegen William Ching-te Lai, de huidige leider van de Democratic Progressive Party (DPP). Het grote verschil tussen beide partijen is dat de ene, de DPP, streeft naar een totale afscheuring van China, terwijl de voor de andere, de KMT, Taiwan wel degelijk een deel van China blijft. De KMT is actief bereid om met Beijing te onderhandelen en samen te werken. De DPP heeft bij de vorige verkiezingen de meerheid in de volksvertegenwoordiging verloren, maar wel de leiderschapsverkiezing gewonnen. De separatisten voeren nu tegen de KMT een lawfare (het gebruik van juridische middelen en procedures om politieke doelen na te streven, zoals indertijd bij de afzetting van president Lula in Brazilië). De KMT verdedigt zich, onder andere met meetings. Ma benadrukt in zijn speech voor een massale bijeenkomst dat de betrekkingen tussen de Volksrepubliek China en Taiwan onder zijn leiding werden gekenmerkt door vrede, stabiliteit en welvaart. Hij noemt uit politiek realisme (of opportunisme?) Ching-Te Lai president, en Xi Jinping meneer.

CHINA-US FOCUS
Trump’s Tariff Tantrum May Give RCEP A Boost

De auteur van dit stuk is voorzitter van de Filippijnse Association for Chinese Studies en onderzoeker bij de Asia-Pacific Pathways to Progress Foundation. Een stem uit de Filippijnen, een economisch zwakke, maar interessante speler in het geopolitieke schaakspel in Zuidoost-Azië. De expert beschrijft verschillende uitwerkingen die de handelsoorlog van Trump op de regio kan hebben. Hij houdt wat slagen om de arm maar over het algemeen ziet hij kansen voor een diepere economische integratie daar. Vooral ‘regionale vrijhandelsovereenkomsten zoals RCEP kunnen Noordoost- en Zuidoost-Azië dichter bij elkaar brengen’.

Leestafel

THE TRANSNATIONAL
China and Cooperative Multipolarity by Zhang Weiwei

In Macedonië werd in oktober 2024 een academische conferentie gehouden. Het thema: ‘Cooperative multipolar system: In Quest of a New World Order’. Dit heeft nu geleid tot een boek dat The Transnational in de vorm van een gratis pdf (bereikbaar via deze link) aanbiedt. Op de pagina’s 20 – 23 vind je het deel van de inleiding dat de bekende Chinese professor Zhang Weiwei heeft bijgedragen. Het gaat over China and Cooperative Multipolarity. Zhang ziet mogelijkheden voor een ontwikkeling ‘weg van verdeel en heers, op weg naar breng samen en creëer welvaart‘. China is daarvan volgens hem de grote (pro)motor.

Leestafel

BLOGAAP
Quick scan: is een de-escalatie van de handelsoorlog dichtbij?

De eigenzinnige Nederlandse China-expert Fred Sengers maakt tegenwoordig Quick scans. Dit zijn analyses die bestaan uit een aantal korte en krachtige ideeën. Hier dan zo’n reeks van 12 over … zie titel. Let eens op nr. 10 ‘Hoe nu verder? Trump is koppig en Xi is trots.’ Misschien een onsje teveel gepsycholgiseer? We schreven het al: ‘eigenzinnig’.

(UPD) BEIJING DAILY WE CHAT via TRACKING PEOPLE’S DAILY
China’s ‘Protracted War’ Narrative on US Trade & Tariff War

Manoj Kewalramani zag op WeChat, een favoriete eigen social in China, een merkwaardige tekst van de lokale krant Beijing Daily. Daarin wordt verklaard dat China wel degelijk klaar is voor een langdurige strijd tegen de (handels)oorlogsoffensieven van Washington. Bovendien waarschuwen de auteurs voor twee fouten die kunnen voortkomen uit defaitisme of uit overmoed. Sommigen zouden geneigd zijn de strijd te vroeg op te geven omdat ze al gauw tevreden zijn met kleine toegevingen die Trump lijkt te overwegen. Anderen menen dat de strijd op een andere manier al gewonnen is, omdat Trump zoveel tegenwind lijkt te krijgen in eigen kring. Om de juiste houding te vinden tegenover een aanval van imperialisten laat de Beijing Daily zich inspireren door Mao’s geschrift over de Langdurige Volksoorlog. De WeChat-post komt weliswaar niet uit een officiële, nationale bron, maar wie dat soort bronnen wel raadpleegt zal merken dat de teneur van de Beijing Daily niet ingaat tegen de lijn van Beijing (de regering en het ministerie van Buitenlandse Zaken) zelf.

We sluiten af met de video van een webinar. Linkse pro-Chinese sprekers geven hun visie op de opkomst van het Mondiale Zuiden als bondgenootschap voor een multipolaire wereld.

Copyright matters
disclaimers:
foto Taiwan Xinhua
kaart Cho Sang-won bij artikel China-USfocus
foto Zhang Weiwei video FoSC
foto Trump – Xi shaky handshake Xinhua/Ju Peng

de still van ‘Never Kneel Down’ is afkomstig van een video van het ministerie van Buitenlandse zaken, zo meldt Global Times.
Het filmpje kan je ook bekijken via YouTube