Yuan op weg naar internationale status

 De enorme schuldenberg van de VS brengt de dollar als spil van de wereldeconomie aan het wankelen.Er komen steeds meer signalen dat de Chinese yuan een -voorlopig bescheiden- internationale rol begint te spelen.Een toenemend aantal financiële instellingen is van plan obligaties en andere producten in Chinese yuan uit te geven in Hongkong.De Wereldbank heeft al voor 500 miljoen yuan obligaties met een duurtijd van twee jaar uitgegeven. Dat is eerder symbolisch maar betekent wel dat de yuan op weg is om een internationale munt te worden. In december had ook al de tweede bank van Rusland, de VTB Bank een obligatie in yuan uitgegeven.Yuan leningen in Hongkong zijn erg goedkoop. Wie yuan buiten China heeft, verkiest immers die te houden , een lage rente te aanvaarden en te speculeren op een stijging van de wisselkoers. Ook de Chinese overheid is sinds einde 2010 begonnen met het uitgeven van Staatsbons in Hongkong.
Wegens de dreiging die over de dollar blijft hangen, heeft de Chinese overheid haar financiële strategie bijgestuurd.De vele Chinese deviezenreserves  mogen voortaan minder eenzijdig in dollars belegd worden. Eén strategische as is via het IMF aansturen op een alternatieve internationale reservemunt, maar dat is lange termijn wegens de Amerikaanse weerstand. Een andere piste is het versterken van de monetaire samenwerking in Oost-Azië, een soort alternatief lokaal muntfonds uitbouwen. De derde en prioritaire piste is het internationalizeren van de yuan, als het ware de dollar  stap voor stap uit de Chinese buitenlandse economische betrekkingen wegduwen.
Dat internationalizeren gebeurt op twee manieren. China probeert zoveel mogelijk yuan uit te voeren, door zijn firmas aan te moedigen de yuan in hun buitenlandse handel te gebruiken. Dat is niet gemakkelijk, want yuans kan je niet volledig vrij in buitenlandse munten inwisselen. Dus waarom zou je die als buitenlander aannemen? Toch lopen er sinds 2009 al belangrijke pilootprojecten: China sluit dan met een bepaald land een akkoord af dat voorziet in een zeker volume buitenlandse handel in yuan in plaats van in dollars.In de eerste jaarhelft van 2010 was het totaal van die handel 70,6 miljard dollar.De Chinese centrale bank heeft een nog grotere duw gegeven door reeds voor 803,5 miljard dollar akkoorden af te sluiten met landen als Zuid-Korea, Maleisië, Argentinië en zelfs Ijsland om de wederzijdse handel te laten verlopen in de lokale munten van de twee landen.
Een tweede manier is financiële producten in yuan ter beschikking van buitenlandse investeerders te stellen. Dat kan ofwel offshore (Hongkong)  ofwel door de Chinese binnenlandse interbank markt open te stellen voor buitenlandse investeerders. Multinationals die in China investeren, lenen tegenwoordig geld in yuan in Hongkong.Ondermeer McDonald’s en Caterpillar waren de eersten vorig jaar. In totaal werden in Hongkong 2010 voor liefst 30 miljard obligaties in yuan uitgegeven, in 2011 wordt dat waarschijnlijk rond de 80 miljard. Dit gaat gemakkelijk omdat er bij de Hongkong banken steeds meer yuan op rekeningen staan. In de nabije toekomst verwacht men eveneens dat er meer ‘panda’ obligaties zullen toegelaten worden: dat zijn obligaties die multinationals in China zelf uitgeven in yuan.
Bron: China Daily

Voorstelling Chinese staatsbon in Hongkong

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *