116 miljard investeringen in mijngas
–Het Energiebestuur wil dat China’s productie van mijn-of methaangas tegen 2015 30 miljard m3 bedraagt. Het wil de komende 4 jaar 1000 miljard m3 voorraad aan zijn reserves toevoegen en productiebases bouwen in het Qinshui-bekken (Shanxi) en het Ordos-bekken (Binnen-Mongolië).China wil de komende vier jaren 116 miljard yuan investeringen in de productie van het gas en de verdeling ervan via 13 pijnlijnen met een capaciteit van 12 miljard m3. Het Bestuur wil de toelage voor de productie van het mijngas optrekken van 0,3 yuan per m3 tot 0,4 tot 0,5 yuan per m3. China heeft met 37.000 miljard m3 geraamde voorraden de derde grootste reserves ter wereld. Het land wil ook het aantal mijnincidenten met mijngas 40 % reduceren.
Sinopec geïnteresseerd in VS-schaliegas
Sinopec heeft 2.3 miljard $ geïnvesteerd in een joint venture met Devon Energy Group om in de VS schaliegas te ontginnen. Daardoor krijgt Sinopec een derde deel van vijf mogelijke gasvelden. Eerder had CNOOC al samen met het Canadese Nexen een aandeel van 2 miljard dollar gekocht in Canadese schalieolie, terwijl Petrochina voor 1,7 miljard een aandeel kocht van Chesapeake, eveneens in schalieolie. Bovendien kondigde Petrochina aan dat het Mackay River schalieolie helemaal overneemt van het Canadese Athabasca. Schaliegas en schalieolie zijn energievormen waarvan de grote ontginbare voorraden slechts onlangs ontdekt werden. De VS, Canada en China hebben veel reserves. De ontginningstechnologie ‘fracking’ staat echter nog niet op punt en is heel vervuilend voor bodem en grondwater. Door in diverse joint-ventures te investeren verzekeren de Chinese bedrijven er zich van dat ze op de hoogte blijven van de allerlaatste technologische vooruitgang in Noord-Amerika.
Tibet legt milieugordel aan voor 500 miljoen $
De A.R. Tibet spendeerde het afgelopen jaar 3,2 miljard yuan om het gebied uit te bouwen als een milieubuffer. Met dit geld werden 10 projecten gefinancierd ter behoud van weides, bossen, dieren- en milieubescherming aldus hoofd Zhang Yongze van Tibets milieubescherming. China’s regering aanvaardde in 2009 en plan om Tibet uit te bouwen als een ecologische buffer. Volgens dit plan zullen tussen 2011 en 2015 27 projecten van milieubescherming worden gelanceerd met een totale investering van 9,8 miljard yuan. Dit jaar staat het opzetten van ecozones op het programma’s rond de Lhasarivier, de Yarlung Zangbo-rivier en het Namtsomeer aldus nog Zhang.
Zonnestations in Xinjiang operationeel
Vier nieuwe elektriciteitsstations met 20 MW zonne-energie werden recentelijk operationeel in AR Xinjiang. Daar had China Power Investment Corporation al een dito station van 20 MW wat de totale capaciteit op 100 MW brengt. De 4 nieuwe stations vergden 1,4 miljard investeringen door Guangdong Nuclear Power Company en bevinden zich in Kumul, Yinjisha(Kashgar), Qinghe (Altay) en Shanshan (Turpan). De 5 stations leveren samen elk jaar 138 kwu aan het elektriciteitsnet
Poyangmeer droogt op
Door voortdurende droogte is de oppervlakte van China’s grootste binnenmeer Poyang verminderd tot 200 km2. Vorig jaar regende het 21 % minder dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. Het meer wordt gevoed door 5 rivieren in Jiangxi. Het waterniveau van de Ganjiang-rivier daalde tot een record laagte van 12,35 meter wat 47 centimeter lager is dan het vorige record. Steden langs de rivier bereiden zich al voor op een watertekort.
Hebei investeert zwaar in water
De provincie Hebei zal tegen 2020 25 miljard investeren in het behoud van zijn waterbronnen. Het gaat om een gebied van 14 steden en kantons rond Peking die zoals bekend een watertekort kent. Het plan voorziet 13 miljard investeringen voor de verbetering van de waterbronnen, 10 miljard voor een betere bescherming van de waterbronnen, 660 miljoen voor waterveiligheid, 1,75 miljard voor waterbehoud en 110 miljoen voor waterhuishouding.
Pekings recyclagemarkt veroordeeld
Pekings grootste plaats voor de verhandeling en recyclage van afval moet dicht wegens hinder voor de omwonenden en de verder oprukkende verstedelijking. Wat de duizenden personen die van deze afval leven, als toekomst hebben is minder duidelijk. De Dongxiaokou afvalplaats benoorden de vijfde ring bestaat al 8 jaar. Naar verluidt zouden 30.000 personen –meestal afkomstig uit Henan- leven van de afvalbehandeling in 800 ateliers. De deadline voor de afbraak staat nog niet vast. Volgens onderzoeker Chen Liwen van NGO Green Beagle mogen de afvalwerkers niet vergeten worden en vooral hun rol in de afvalverwerking en recyclage. Volgens manager Du Kui van de afvalmarkt kijken vele afvalwerkers al uit naar een nieuwe woonst, maar de overheid blijkt minder happig de recyclage te steunen dan vroeger.
Wanneer tamme dieren beschermd?
Hoewel er een ontwerp is van wet op de dierenbescherming is er geen duidelijkheid wanneer die zou wet worden. Nochtans gaan slachtingen van zwerfdieren en allerhande shows in dierentuinen door. Er bestaat enkel een wet op de bescherming van wilde dieren, maar deze gaat niet over dieren die vastgehouden worden. Een gebrek aan interesse vanwege het publiek is een van de redenen dat het aannemen van het ontwerp zo lang duurt. Volgens een onderzoek gebruiken 95 % van de dierenparken en zoo’s de dieren om nummertjes op te voeren zoals het springen doorheen een brandende hoepel. Het was de overheid die de zoo’s vroeg om meer zelf bedruipend te zijn, maar dit leidde tot deze nummers die wel geld opbrengen maar elk opvoedend karakter missen aldus nog de vereniging van dierentuinen.