De Chinese overheid maakt een einde aan het verspreiden van geruchten via websites en microblogs in de zaak Bo Xilai. Daarbij werden drastische beperkingen aan het internet opgelegd.
De politie en de regulator van het internet, het State Internet Information Office (SIIO) hebben eind vorige week 16 websites gesloten en zes personen aangehouden voor ‘het verzinnen en verspreiden van geruchten’ die van ‘zeer schadelijke invloed kunnen zijn op het publiek’. Daarbij werden ook vervalste beelden getoond die moesten suggereren dat er een coup gaande was binnen de top van de CPC en dat er sprake was van militair ingrijpen. De geruchten werden dan op hun beurt in buitenlandse media –weliswaar als onbevestigd- verspreid.
Een niet nader bepaald aantal personen kregen om dezelfde reden ook een waarschuwing.
Meer impact op het publiek had de aankondiging dat de twee belangrijke facebook en twitterachtige sites, weibo en QQ eveneens een waarschuwing en een niet nader gepreciseerde sanctie kregen wegens het toelaten dat de geruchten via hun netwerk verspreid werden; het is nog wel mogelijk berichten te posten, maar commentaar op andermans blog is niet mogelijk van 31 maart tot 3 april, dit terwijl maatregelen genomen worden om een herhaling te voorkomen. Het ingrijpen dit weekend is het meest massale en zichtbare tot heden op het Chinese internet.
De geruchten die verspreid worden zijn op het eerste gezicht inderdaad verzonnen. Alles draait rond de plotse afzetting van de partijsecretaris van Chongqing, tevens een vooraanstaand lid van het Politburo. De achtergronden van de afzetting zijn nog steeds niet duidelijk. Vast staat dat de economische, sociale en culturele experimenten van de als ‘links’ aangeschreven Bo in Chongqing niet door al zijn collega’s gesmaakt werden. Bo is ook een flamboyant en ambitieus politicus met persoonlijke vijanden. Onduidelijk blijven echter de omstandigheden waarin Bo’s rechterhand viceburgemeester Wang Lijun afgezet werd, dan probeerde te vluchten in het Amerikaans consulaat, en welke verantwoordelijkheid Bo in de zaak aangewreven wordt. De overheid of de Partij hebben zich over de zaak nog niet uitgesproken,bijna twee maanden na de val van Wang en drie weken na het ontslag van Bo. Dat zou er kunnen op wijzen dat de zaak nog niet voldoende duidelijk is of dat er meningsverschillen over de interpretatie bestaan. Door die discretie van bovenaf heeft de geruchtenmolen op het internet vrij spel gekregen en werd nu naar de noodrem gegrepen.
(bron: Xinhua, BBC, SCMP)
Ik denk toch ook wel dat die paranoia van de overheid er voor zorgt dat geruchten blijven rondzwerven. De overheid moet gewoon uitleggen wat er aan de hand is en dan sterven die geruchten vanzelf uit.