Er is in Beijing topoverleg geweest tussen China, Zuid-Korea en Japan. De vertegenwoordigers van de drie landen zijn overeengekomen om onderhandelingen te beginnen die moeten uitmonden in het creëren van een vrijhandelszone.
Een dergelijke zone zou het volume en de impact kunnen evenaren of zelfs overtreffen van de EU of van Nafta. De handel tussen de drie landen bedroeg in 2011, volgens cijfers uit Chinese regeringsbron, 690 miljard dollar, ruim 535 miljard euro, wat een formidabele toename is vergeleken met de 130 miljard dollar uit 1999. China is dan ook zowel voor Zuid-Korea als voor Japan de belangrijkste handelspartner. Als een eerste stap naar een mogelijke vrijhandelszone werd nu al een driezijdig investeringsakkoord afgesloten. ‘We willen de economische vitaliteit van onze regio alle kansen geven en de economische integratie in Oost-Azië flink stimuleren. We willen ook iets doen tegen het toenemende protectionisme’, aldus Wen Jiabao. Voor de Japanse premier Noda was het belangrijk dat de regio ‘het groeicentrum van de wereldeconomie’ zou blijven. De leiders van de drie landen hebben ook nog gepraat over de spanningen in Korea en daarover een en ander gezegd tijdens een persconferentie. Zuid-Korea legde vooral de nadruk op het niet accepteren van wat het provocaties noemt van de kant van Noord-Korea. China kijkt meer naar mogelijkheden om escalaties te voorkomen. Wellicht is dit meer dan een nuanceverschil, want in de gezamenlijke verklaring achteraf was er van de spanningen tussen de Koreaanse staten geen sprake. Wel kwam er naast het investeringsakkoord ook een akkoord over een nauwe samenwerking op het gebied van de landbouw. China, Japan en Zuid-Korea gaan informatie uitwisselen en samen onderzoek doen inzake het beleid voor voedselveiligheid, ziekten van dieren en planten (en hoe ze te voorkomen), natuurrampen en hun impact op de sector. De landen willen hun handelsbetrekkingen in voedsel en landbouwproducten ontwikkelen. Ze zullen ernaar streven een gezamenlijke bijdrage te leveren aan regionale overlegplatforms en -fora zoals AFSIS (ASEAN Food Security Information System), APTERR (ASEAN+3 Emergency Rice Reserve) en APIP (Asia-Pacific Information Platform on food security).
Het trilateraal overleg tussen de drie Aziatische landen is tien jaar geleden begonnen. Achttien ministeries van Buitenlandse Zaken, Economie en Handel, Wetenschap, Techniek en Cultuur zijn erbij betrokken. De samenwerking loopt in meer dan 50 werkgroepen en de balans van het werk wordt regelmatig opgemaakt tijdens een top met de drie landen. Het afgelopen weekend was het vijfde topberaad van dien aard dus te gast in Beijing.
Bronnen: Xinhua, BBC