Chinese economie voelt de wereldcrisis

Premier Wen riep zondag op tot meer steunmaatregelen voor de Chinese economie. Niet onterecht.

Wie wil lenen kan hier terecht


In april vertraagden zowel invoer als uitvoer. Buitenlandse investeringen daalden voor de zesde maand op rij. Vooral de problemen in Europa hebben rechtstreeks en onrechtstreeks (via de VS) invloed. Ook de groei vertraagde verder tot 8,1% en men zou voor het tweede trimester kunnen naar 7,9% gaan, aldus voorspellingen van experts, die overigens voor heel het jaar nog op 8,5% mikken. De industriële productie steeg met 9,3% tegenover nog 11,9% in maart, en de kleinhandel steeg 14,2% terwijl 15,2% verwacht was. Bij die cijfers vergelijkt men met dezelfde periode een jaar voordien, wat een te rooskleurig beeld kan geven; wanneer men gaat vergelijken van maand tot maand kan dan blijken dat men ernstig aan het vertragen is. Neem bijvoorbeeld de elektriciteitsproductie, een belangrijke index voor het geheel van de economie: die lag de voorbije maanden telkens zowat 6% hoger dan het jaar voordien, maar viel voor april 2012 terug op hetzelfde niveau als 2011. Een andere belangrijke index, nieuwe bankleningen, verminderden 30% van maart naar april en zaten 15% onder de voorspellingen. De bouw van woningen is op jaarbasis nog 4% toegenomen, maar verkopen van woningen en gronden dalen en het aanbod onverkochte woningen was in april bijna de helft meer dan een jaar geleden. De internationale markten voor steenkool en ijzererts, waar China de grootste klant is, worden zenuwachtig door geruchten over uitstel van bestellingen en de Australische dollar, zeer gevoelig aan grondstoffenprijzen en China, verloor recentelijk veel waarde.
De centrale bank heeft dit jaar al voor de derde keer de kredietvoorwaarden versoepeld door de vereiste reserves telkens 0.5% te laten dalen. Bij elke daling komt er 400 miljard yuan extra ter beschikking, maar dat betekent nog niet dat die kredieten effectief toegekend worden. De regering zelf heeft tot nog toe eerder bescheiden nieuwe subsidiemaatregelen aangekondigd die het binnenlands verbruik moeten aanzwengelen: zo is ere en subsidie van 26 miljard voor huishoudapparaten en een van 6 miljard voor energiezuinige voertuigen. Volgens experts zou de regering best meer investeren in infrastructuur, sociale woningen en belastingverlagingen in goedgekozen sectoren. Doordat de inflatie intussen gedaald is tot 3,4% (voor voedselprijzen 7%), heeft de regering nog mogelijkheden om de economie meer actief te gaan ondersteunen. Volgens Wen riep op om meer te investeren in grote overheidsprojecten.
Volgens de Wereldbank echter zou de regering best meer spenderen aan sociale zekerheid en belastingverlagingen, eerder dan de bankleningen te verhogen en infrastructuur investeringen.
Een recent onderzoek voor de Business Council, een Amerikaanse zakenlobby, bij 70 CEO’s van multinationale bedrijven peilde onder meer naar hun vertrouwen in instellingen om de crisis in de wereld aan te pakken.. Niet verrassend, op één staan … zijzelf met 90%. Op twee komen de centrale banken met 80%en op drie…de  Communistische Partij van China met 64%. Obama haalde 33% en het Amerikaans Congres bleef op 5% steken..
(Bronnen: Reuters en andere)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *