De Chinese regering werkt aan een ‘plan B’ voor het geval Griekenland de eurozone mocht verlaten maar ziet alles bijeen een beperkte invloed op China.
Op 31 mei was Zhang Yansheng, secretaris-generaal van het Academisch Comité van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie te gast bij de EU en gaf hij een conferentie voor het Madiaraga Instituut in Brussel . Zhang is van mening dat een Griekse exit zeer zware lange termijn gevolgen voor de wereldeconomie zou hebben, maar dat China er tegen bestand zou zijn. Overreactie of een nieuw massaal stimuleringsplan zijn niet nodig. China heeft enkele goede troeven: een sterke reële economie, en weinig afhankelijkheid van de financiële sector, een sterk groeiende binnenlandse vraag en minder afhankelijkheid van buitenlandse vraag dan men algemeen dacht, en de omvang van zijn markt beschermen het relatief tegen schokken van buitenaf. Zo beweert men dat China erg van uitvoer afhangt, maar 80% van de toegevoegde waarde van de uitvoer zit in firma’s met buitenlands kapitaal; indien je die eraf trekt ziet het plaatje er heel anders uit. Een Griekse exit zou een aantal Chinese bedrijven in moeilijkheden brengen voor een periode van een maand of vijf, zoals in 2008, maar de positieve kant is dat vooral fabrieken van laagwaardige producten zouden verdwijnen. Uit de crisis van 2008 heeft China de les getrokken dat het vooral zijn economie moet herstructureren. Na de crisis gingen bijvoorbeeld meer investeringen naar de achtergebleven Westerse regio’s en die kenden ook een snellere groei dan Centraal en Oost China. Indien de buitenlandse vraag snel zou dalen, dan zouden vooral de firma’s op de Oostkust eronder lijden, terwijl de economie van Centraal en West China er beter tegen bestand is.
Mocht een Griekse exit leiden tot het uiteenvallen van de eurozone, dan wordt de situatie echter nog een stuk ernstiger en onvoorspelbaarder, en zouden de lange termijn gevolgen ook voor China groot zijn.
De Chinese regering werkt intussen aan een ‘plan B’ indien de Griekse exit werkelijkheid mocht worden. Dat heeft Wang Haifeng, een directeur van de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervormingen verteld. Belangrijke economisten hebben immers gewaarschuwd dat zulk een scenario ernstige gevolgen voor de wereldeconomie kan hebben. En ze verwachten dat er een herschikking van de Griekse schuld komt, indien niet dit jaar dan zeker volgend.
In het plan dat opgemaakt wordt door de Ministeries van Handel en van Financiën, zoekt men tegenmaatregelen voor de gevolgen op de wisselkoers, de kapitaalstromen en de internationale handel.
Wang Jun, een senior economist bij het China Center for International Economic Exchanges, een denktank van de regering, denk dat de blootstelling van China aan problemen in Griekenland gering is. De handel tussen Griekenland en China is maar een heel klein deel van de EU-China handel, zegt Song Hong, een directeur van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen, maar het gevaar zit hem in een negatieve kettingreactie: Griekenland kan de EU aantasten en dan de VS en Japan meesleuren. De EU zou bijna zeker dit jaar een recessie kennen en voor langere tijd vertragen. Een Griekse exit kan wanbetaling door andere staten veroorzaken, het ineenklappen van de kredietmarkten, en een ontwaarding van de euro, waardoor de Chinese producten te duur zouden worden en de invoer naar Europa negatief beïnvloed worden. Bovendien zouden de Chinese financiële activa in euro, geschat op minstens 20% van China’s buitenlandse deviezen, veel waarde verliezen.
Cosco,(China Ocean Shipping (Group) Company) tekende in 2008 een contract van 4,2 miljard euro dat hen het recht geeft de haven van Piraeus voor 35 jaar uit te baten. Zij hebben nog geen problemen van de Griekse crisis ondervonden en geen speciale maatregelen genomen.
De Minister van Financiën van Hongkong; John Stang, vreest dan weer dat een kleine en open economie zoals die van Hongkong, door een Griekse exit zwaar zou kunnen getroffen worden; hij stelt dat Hongkong zich moet voorbereiden op een snelle verslechtering van de wereldeconomie.