China riskeert 14 miljard $ investeringen voor projecten die steenkool omvormen naar gas. Verwacht wordt dat Sinopec bij de verdeling van het gas een doorslaggevende rol gaat spelen.
China voorziet het gebruik van aardgas tegen het eind van het decennium te verdrievoudigen tot 10 % van de energievraag, maar moet wegen vinden om minder afhankelijk te worden van kostelijke aardgas-import uit Australië, Indonesië, Qatar en Turkmenistan. China importeert nu een vierde van zijn verbruik aan aardgas, maar experten menen dat dit tegen 2020 wel tot 40% zou kunnen oplopen. Een eerste van vier pilootprojecten om steenkool tot gas om te vormen zou tegen het jaareinde functioneren zodat tegen 2015 15 miljard m3 aangeleverd wordt of 7 % van China’s vraag naar gas. De technologie is gebaseerd op ervaringen in Zuid-Afrika. Het kostelijk experiment doet ook dienst als duwtje in de rug voor de onderhandelaars die met Rusland discussiëren over de prijs van het te leveren Siberisch gas. China heeft echter moeite om de steenkool die ontgonnen wordt in het noordwesten naar de verbruikers te krijgen in het oosten en het zuiden.
Het was Datang Power die in juli de eerste fabriek opstartte in Binnen Mongolië: de eenheid zal gas leveren aan de 20 miljoen personen in Peking. Ondertussen hebben 30 firma’s een kandidatuur ingediend om steenkool tot gas om te vormen, maar enkel vier werden door het Energiebestuur weerhouden. Enkel investeringen in regio’s met een overschot aan steenkool en met voldoende watervoorraden zijn goedgekeurd. Elke 1000 m3 gas veronderstelt 5 tot 6 ton water, aldus hoofd Zeng Yachuan bij het Energiebestuur. Vooral Shanxi, Shaanxi en binnen Mongolië komen in aanmerking. Een eenheid die steenkool omvormt tot gas kost rond het 5 miljard yuan per miljard m3 capaciteit. Dit komt neer op een prijs van 6,5 $ per Britse warmte eenheid uit Xinjiang, 8$ uit Binnen Mongolië, 11 $ voor geïmporteerde LNT en 12 $ aan de grens met Turkmenistan.
De uitdaging ligt meer in het netwerk van pijpleidingen die aanvoeren. Drie kwart van de 50.000 km gasleidingen zijn eigendom van PetroChina die nauwelijks interesse heeft voor onconventionele alternatieven. Dan komt Sinopec, energiereus nummer twee op de proppen. Deze gigant wil voor 12.000 km 2 pijpleidingen bouwen vanuit Xinjiang naar het oosten en het zuiden, zowat een kwart van het huidig gastransport. Daardoor zou Sinopec een ernstige concurrent worden van PetroChina in de snel groeiende gasmarkt. Momenteel wordt drie kwart van het gas verdeeld door PetroChina, Sinopec staat in voor 15 % en CNOOC heeft 10 %.
Bron: SCMP