Drie op vier “blauwe kiel”arbeiders bezitten een smartphone waarmee we ze Internet opgaan. Bij de migranten ligt het gebruik zelfs 2 % hoger dan het nationaal gemiddelde want zij staan in voor zowat 65% van de verkoop. Vooral handig voor hen is de mogelijkheid om in de buurt van een wifi-netwerk gratis met het thuisfront te kunnen videochatten.
Het onderzoek werd uitgevoerd door jobdienst Daguu bij meer dan 22.000 blauwe kielen. Blijkt dus dat 74% van hen een smartphone bezit en de migranten gebruiken zelfs iets meer een smartphone dan de gemiddelde arbeider. Het gebruik ervan wordt almaar populairder, hoewel een toestel van 700 tot 1000 yuan kost. Daarbij komen nog de maandelijkse kosten die vaak tot 200 yuan kunnen oplopen, aldus een kenner uit Zhongguancun.
Het toestel kan wel hun leven veranderen, zoals dat van Tang (38) die na het verlies van haar man op die manier haar contacten en leven herop bouwde en hertrouwde. De arbeiders gebruiken hun gsm’s voor het zoeken naar banen, om aankopen te doen, te spelen of te lezen. De smartphones zijn het middel bij uitstek voor migranten om in contact te blijven met de familie. Voor de smartphone gebruikte bouwvakker Zhao Yongchao om de twee weken zijn gsm om naar huis te bellen. Nu videochat hij meerdere malen per week met vrouw en kinderen van zodra hij een wifi-netwerk op het spoor is. Ook tijdens dode momenten kan het toestel ontspanning brengen.
Tijdens het tweede kwartaal waren in China 45 % van de gebruikte gsm’s smartphones. Het mobiel internetverkeer steeg dan ook sinds eind 2010 met het tienvoudige. De ietwat mindere opvoeding van de migranten vormt geen communicatie-hindernis meer. Wat uiteraard niet wil zeggen dat de discriminatie waar ze vaak het voorwerp van zijn, niet meer zou bestaan.
“
Toch triest als er alleen een video chat is om lange tijdsperiodes zonder de kinderen te overbruggen