China Mobile is van plan de ontwikkelaars van software allerlei freeware en stimulansen te schenken als ze toepassingen ontwikkelen op basis van z’n signaal van de derde generatie. China’s grootste operator wil zelfs geen commissies van hen ontvangen gedurende het eerste jaar. Wel biedt de operator hen een reeks platformen voor management en technologie aan. Experts denken dat de groei van het Chinese 3G-signaal zal afgeremd worden als er ‘killer applications’ ontwikkeld worden. Dergelijke toepassingen vormen de enige weg waarbij de techniek van het TD-SCDMA-signaal van de grond kan komen, aldus een topingenieur van een telecomuniversiteit. De grote baas van het internetportaal Sina.com.cn, Cao Guowei, neemt actief deel aan dit streven om interactieve diensten als spelletjes en videoapplicaties te steunen. China Mobile wil zelfs de marketing ondersteunen van de partners wiens applicaties populair zijn. Dit komt op het ogenblik dat de operator een onlinewinkel voor software lanceert, zoals Apple en Nokia. Deze site, www.mmarket.com, zal open staan voor ontwikkelaars en zal hun software aanbieden om te downloaden. De concurrentie onder China’s telecomoperatoren laait op, nu China Unicom een deal van 1,5 miljard $ tekende om 5 miljoen iPhones op de Chinese markt te brengen, maar dan met het WCDMA-signaal van de derde generatie. Als reactie daarop werkt “China Mobile” samen met HTC om een Ophone op de markt te brengen die gebaseerd is op een “open mobile system”.
Minister Li Yizhong zei recentelijk dat hij verwacht dat de drie grote operatoren tegen 2012 een 3G-klantenbasis zouden hebben van 50 tot 80 miljoen elk. De minister zei ook dat het verplicht opleggen van de ‘Green Dam’-software voor alle computers niet goed doordacht was, maar dat de software toch geïnstalleerd zal worden in scholen, internetcafés en op publieke plaatsen.
Nauwelijks werd bekend dat “China Mobiles” interimcijfers de laagste winstmarges vertoonden sedert 12 jaren of grote baas Wang vertrok voor ruim een week naar Taiwan om er bij diverse firmas als HTC en Mediatek steun te zoeken en samenwerking inzake hard-en software gebaseerd op China’s signaal van de derde generatie. Met Hon Hai werd reeds een contract getekend voor de productie van elektronische lezers. Het volgende is met HTC voor de productie van mobieltjes met het Android systeem. Wang ontkende in Taiwan dat iets mis zou zijn met de kwaliteit van zijn signaal dat elke maand verbetert. Waar volgens Wang maar waar vooral nood aan is, zijn toestellen. Er zijn 7000 toestellen met het Europese GSM-signaal, terwijl er maar 50 zijn met het TD-SCDMA-signaal. Tegen het jaareinde wil Wang 100 nieuwe modellen op de markt brengen.
Als ik ontwikkelaar van software was zou ik nog wel even uitkijken voordat ik met China Mobile in zee zou gaan. Precies hetzelfde verhaal kwam bij de lancering van 2G en Chinese telecom bedrijven zouden, gebaseerd op de sensationele ontwikkelingen van de mobiele telefonie in Japan, aanbieders van producten en diensten 90 procent van de opbrengst zouden krijgen, terwijl China Mobile genoegen nam met tien procent. Dit om de ontwikkeling van nieuwe producten te stimuleren.
Dat ging maar heel kort goed en toen er echt geld verdiend kon worden heeft China Mobile (gevolgd door broertje China Unicom) die afspraak eenzijdig opgezegd.
Het belangrijkste waar we op kunnen hopen is dat de drie aanbieders van 3G de arrogantie van China Mobile met forse concurrentie kunnen doorbrengen, vooral daar waar China Mobile met een onvoldragen platform, het Chinese TD-SCDMA,lijkt te zitten. Ik zou mijn programmeurs liever voor een van de andere aanbieders van 3G laten werken.
Voorzitter Wang Jianzhou zei in Taiwan dat zijn TD-SCDMA-signaal elke maand verbetert. Benieuwd of hij tijdens zijn bezoek aan Taiwan de hard- en softwareproducenten voor zijn kar zal kunnen spannen.