De overheid moet zijn bestuur letterlijk en figuurlijk schoonmaken in de strijd tegen de vervuiling. Een burgemeester in het zuiden geeft een goed voorbeeldje.
De burgemeester van de stad Hezhou (Autonome Zhuangregio Guangxi, zuiden van China) heeft schriftelijk publieke excuses aangeboden voor de vervuiling in een rivier. Een onderneming heeft volgens hem misbruik kunnen maken van mazen in de wetgeving en van onvolkomenheden in de milieubescherming van de overheid. In de verklaring van de burgemeester stond dat de vervuiling niet enkel de reputatie van de stad heeft geschaad, maar ook nadelen heeft berokkend en ongemak veroorzaakt voor de plaatselijke bevolking. De excuses waren ook gericht aan de inwoners van naburige steden en arrondissementen. In een arrondissement van de buurprovincie Guangdong was de vervuiling waargenomen van een stuk rivier. De Hejiang en mogelijks ook de Xijiang, een belangrijke rivier in Guangdong, bleken veel hogere gehaltes aan cadmium en thallium te bevatten dan toegestaan. De diensten voor milieubescherming sloegen alarm en waarschuwden de burgers dat ze geen drinkwater of producten afkomstig uit de beide rivieren moesten gebruiken. Daarna is het bestuur van Hezhou er pas achter gekomen dat de vervuiling van een mijnbedrijf op zijn gebied kwam. De bedrijfsleider, die zonder vergunning een productieproces was gestart dat afvalwater geeft met thallium en cadmium, is opgepakt.
De noodzaak voor de overheid om strijd te leveren tegen vervuilers komt de laatste tijd voortdurend in het nieuws. Xi Jinping heeft onlangs opgeroepen om kaderleden levenslang ter verantwoording te kunnen roepen voor beleid met milieuvervuilende effecten. Nu is het nog mogelijk voor functionarissen om aan hun terechte straf te ontsnappen. Als ze worden overgeplaatst laten ze soms een ‘erfenis’ aan problemen achter en kunnen ze niet meer worden vervolgd voor foute beslissingen op hun vroegere werkplek. Dit leidt ertoe dat nog te veel grote, maar onverantwoorde ontwikkelingsprojecten een vergunning krijgen vanwege de straffeloosheid voor de consequenties. Zhou Shengxian, minister van milieu, heeft in een opzienbarende toespraak toegegeven dat zijn departement beroerd werk levert, dat beschamend is vergeleken met wat er in andere landen wordt gepresteerd. Zhou weet dat onder andere aan een inefficiënt werkende structuur van zijn diensten. Er is verder een studie verschenen in het Amerikaanse Proceedings of the National Academy of Sciences. Hieruit blijk dat de Chinese overheid tussen 1950 en 1980 een sociaal goedbedoelde maatregel toepaste die echter rampzalige gevolgen heeft voor de volksgezondheid. In het noorden van China kregen de mensen gratis steenkool voor verwarming. Het overdreven verbruik van deze brandstof zou hebben geleid tot een levensverwachting die 5,5 jaar minder is dan in het zuiden, waar die maatregel niet gold. Aan het jarenlange, zorgvuldige onderzoek hebben ook twee professoren van universiteiten in Beijing meegewerkt. Verwacht wordt dat ook deze studie, na een zorgvuldige beoordeling, argumenten zal leveren om de overheid te stimuleren tot doortastende (maar wetenschappelijk verantwoorde) maatregelen.
Bronnen: Xinhua, BBC, Silobreaker