Deze week besliste het Politiek Bureau dat het belangrijke plenum van the Centraal Comité van de CPC zal doorgaan in november. Bedoeling is dat daar een blauwdruk voor het verdiepen van de hervormingen besproken wordt.
Het gaat in november niet om futiliteiten. Het communiqué spreekt over ingrijpende en brede hervormingen van het werk van zowel de Partij als van de regering. Dat is nodig om een gemiddeld welvarende maatschappij te kunnen opbouwen, om de socialistische modernisering met Chinese kenmerken te versnellen, om belangrijke uitdagingen in het ontwikkelingsproces aan te kunnen, en om een duurzame en gezonde economische en sociale ontwikkeling te verwezenlijken. Hervormingen en opening op de buitenwereld zijn een proces dat nooit stopt.
Het communiqué benadrukt nog dat de hervormingen zullen plaats vinden onder leiding van de Partij, dat men alle goede ideeën zal verzamelen en streven naar consensus.
Het is nodig de tegenstellingen en moeilijkheden waar men mee kampt te erkennen en de moed te hebben om ernstige problemen frontaal aan te pakken. Ideologische grenzen moeten doorbroken worden, en gevestigde belangen aangepakt. Hervormingen moeten ook leiden tot nieuwe theorieën, systemen, wetenschap en technologie, en cultuur.
Dezelfde bijeenkomst van het politbureau keurde ondermeer ook een werkplan 2013-17 goed voor de strijd tegen de corruptie en gaf zijn steun aan het voorbereiden van een grote Vrijhandelszone in Sjanghai.
Het wordt dus ernst in november. De grote uitdagingen zijn intussen wel zowat gekend: de transformatie van een economie gericht op uitvoer naar binnenlandse markt, het ontwikkelen van eigen onafhankelijke technologie, het leefmilieu, de sociale kloof tussen stad en platteland, de corruptie, de vergrijzing, het toenemend verlangen van de bevolking naar inspraak, de zoektocht naar morele waarden en een nieuwe cultuur, om maar over de geopolitieke situatie te zwijgen. Welke remedies de nieuwe regering zal voorstellen blijft vooralsnog in het duister. Ze zullen ingrijpend zijn, dat wel. Maar welke gevestigde belangen zullen aangepakt worden? Lokale ‘koninkrijken’ met corrupte ambtenaren? Grote bedrijven die de nationale regels naast zich neer leggen? Partijambtenaren die zich boven de wet verheven voelen? De hoge lonen van de werknemers in de staatsbedrijven? Corrupte privékapitalisten? Speculanten op vastgoed? Welke ideologische grenzen zullen doorbroken worden? Komt er meer markteconomie of wordt de markt juist meer gecontroleerd (of beiden tegelijk?). Krijgt de privésector in de grote bedrijfssectoren meer gewicht of blijft het een nuttige aanvulling van de dominerende staatssector? Hoe gaat men de inspraak van de bevolking verbeteren? Hoe ziet men de ontwikkeling van de media(vrijheid)?
Voorlopig zit het antwoord op deze vragen nog bij de partijorganen die het plenum voorbereiden. Men mag de komende twee maanden in de buitenlandse én de Chinese media veel speculatie rond deze thema’s verwachten. Wellicht zal de CPC ook voorbereidende teksten publiceren die tonen in welke richting men gaat.
Bron: Xinhua, CNTV