In China wordt gewerkt aan de grootste filmstudio ter wereld. De man die er het geld voor heeft wil helpen om China een hoofdrol te laten spelen in de cultuursector wereldwijd.
Wang Jianlin, een all-round ondernemer, is de rijkste man van China. Hij zal 50 miljard yuan (zes miljard euro) investeren in een reusachtige filmstudio-cum-luxe toerismecomplex in de kuststad Qingdao (Shandong, Oost-China). Zijn bedrijf Wanda Group doet in vastgoed, hotels, toerisme en amusement. Het heeft in september vorig jaar AMC gekocht, de op een na grootste Amerikaanse bioscoopuitbater, en is daardoor naar eigen zeggen zelf de grootste ter wereld in die bedrijfssector geworden. Sterren zoals Nicole Kidman, John Travolta en Leonardo DiCaprio en de voorzitter van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (die van de Academy Awards, de Oscars) waren bij de inhuldiging van wat sommigen het Chinese antwoord op Hollywood willen noemen. Wang Jianlin heeft de Amerikanen onder andere voor zich ingenomen door een gulle schenking aan het filmmuseum van de wereldberoemde Academy. Citaten van Wang: ‘China is de toekomst van de mondiale filmindustrie, want wij hebben 1,3 miljard mensen. (…) Allen die dit nu beseffen zullen snel profijt hebben van deze ontwikkeling. (…) Het Qingdao International Film Festival dat vanaf 2016 jaarlijks in september zal worden gehouden krijgt de steun van de Academy en wordt binnen de drie tot vijf jaar een topfestival (…) Onze studio Qingdao Oriental Movie Metropolis zal een belangrijke rol spelen in het nationale beleid om (van China) een culturele macht te maken, het zal de culturele poot van Wanda laten groeien, de uitstraling van de stad Qingdao ten goede komen en sterk bijdragen aan het streven om sterke Chinese cultuurmerken te creëren die in de wereld meetellen.’
Wanda is van plan elk jaar 30 films met buitenlandse producers en medewerkers te maken en 100 films van en voor China zelf. Het complex dat hij wil laten bouwen zal het grootste ter wereld zijn met 20 filmstudio’s, waarvan één van 10.000 m² en een met een permanente onderwaterscène. Cijfers van de Staatsdienst voor Radio, Film en Televisie vertellen ons dat de kassa’s in China voor twee miljard euro binnenhaalden, wat een stijging van 30% zou zijn vergeleken met 2011. De helft daarvan komt van de vertoningen van buitenlandse films, dit terwijl er nog steeds maximaal 34 films per jaar mogen worden geïmporteerd. Een avondje uit in de film is in China razend populair en die trend wordt nog sterker. Publiekstrekkers zijn de films voor een IMAX-scherm van gemiddeld 22 meter breed en 16 meter hoog en 3D-films. Het ziet ernaar uit dat Wang zijn spectaculaire dromen kan verwezenlijken, tenminste als de overheid zijn goedkeuring geeft aan het organiseren van bijvoorbeeld het filmfestival.
Bronnen: Australian Financial Review, Xinhua
video: http://english.cntv.cn/program/bizasia/20130925/101929.shtml