Het aantal Chinese studenten dat een diploma haalde in het buitenland en terugkeert naar hun land stijgt. Dit is echter nog niet het geval bij de postuniversitairen die nog altijd overwegend opteren om in het buitenland te blijven wonen.
Volgens een recente studie zou het aantal terugkerende afgestudeerden binnen vijf jaar het aantal dat naar het buitenland vertrekt, evenaren. Vorig jaar vertrokken 2,6 miljoen studenten naar het buitenland en keerden er 1 miljoen terug naar China. Tegen het huidige tempo zouden de beide aantallen in 2018 met elkaar in evenwicht moeten zijn. De meest populaire steden voor zij die terugkeren zijn Beijing, Shanghai en Guangzhou. Om dit talent aan te trekken, bieden vele steden gunstige voorwaarden aan qua huisvesting, onderwijs van de kinderen en een baan voor de partner. Volgens het rapport vinden zij die terugkeren een baan binnen de 6 maanden. Een kwart wordt aangeworven door buitenlandse bedrijven en daarbij is de financiële factor de krachtigste prikkel. Voor de jongere generatie is terugkeren gemakkelijker dan zich te integreren in een vreemde samenleving, aldus topadviseur Xia Yingqi bij het Beijing Overseas Chinese Talent Center. Hij behaalde in Canada een doctoraat engineering in de jaren tachtig. Toen waren er maar 5000 Chinese studenten in Canada, nu zijn het er 80.000.
Toch verkiezen de hoogst afgestudeerden – de postuniversitairen- meestal in het buitenland te blijven. Volgens OESO-cijfers, weliswaar uit de periode 1990-1999, bleef 90% van hen in het buitenland. In deze categorie valt nauwelijks een verandering vast te stellen. Volgens het rapport van de Chinese Academy of Social Sciences studeerden de meesten van zij die terugkeren in het V.K. waar de voorwaarden om te blijven strenger zijn dan in andere landen, inclusief de V.S., vandaar misschien dat vele Chinese ouders hun kind liever daar zien verder studeren. Hun aantal is tussen 2000 en 2010 van 8000 naar 30.000 gestegen. In Silicon Valley is zelfs meer dan een derde van de laboratoriumdirecteurs en technologische topmensen Chinees. Het V.K., de V.S. en Australië zijn de topbestemmingen voor dit soort studierichtingen, aldus nog het rapport.
De Franse overheid heeft van haar kant bekend gemaakt dat het aantal Chinese studenten dat daar nu 35.000 bedraagt, tegen 2015 naar verwachtuing zal oplopen tot 50.000, waardoor China Marokko zal overvleugelen als land waar het meeste buitenlandse studenten in Frankrijk vandaan komen. Vorig jaar kregen 10.000 Chinese studenten een visum om in Frankrijk te studeren en dit aantal zal stijgen volgend jaar wanneer China en Frankrijk 50 jaar diplomatieke betrekkingen zullen vieren.
Bron: China Daily