Verdachte aanslag opgepakt

Na de aanslag in Shanxi, op woensdag

Na de aanslag in Shanxi, op woensdag

Een man van 41 is gearresteerd voor de aanslag in Shanxi. Hij zou hebben bekend. Chinese media leggen bij hun berichtgeving over dit incident opnieuw andere accenten dan buitenlandse.

De aangehouden man wordt ervan verdacht de ontploffingen van woensdag te hebben georganiseerd voor het kantoor van de CPC in Taiyuan. De ontploffingen van zelfgemaakte bommetjes maakten een dodelijk slachtoffer en veroorzaakten bij acht burgers verwondingen. Er was ook heel wat stoffelijke schade. De verdachte is een inwoner van de stad. De politie heeft het voertuig waarmee hij is gesignaleerd bij de plek van de aanslag in beslag genomen en er is bezwarend materiaal bij hem thuis gevonden. Zo lagen er nog meer zelfgemaakte explosieven. De politie meldt op een officiële blog dat de arrestant vrijwel direct zijn schuld heeft toegegeven en dat hij eerder negen jaar gevangenisstraf heeft uitgezeten voor diefstal. Over zijn motief is voorlopig niets bekend. Het onderzoek gaat verder. 

Twee soorten berichtgeving

De BBC heeft twee dagen na elkaar een identiek bericht over deze aanslag als eerste onderwerp van haar berichtgeving over China gebracht, atypisch voor een medium dat dagelijks met updates de vinger aan de pols van de actualiteit houdt. De Britse zender meldt vandaag dat op de sociale media ‘veel’ mensen vragen stellen over de drijfveer. Ze lijken volgens correspondent Lucy Williamson niet tevreden over de reactie van de politie. De SCMP richt de schijnwerper op het feit dat twee keer vlak na elkaar een partijgebouw of symbolische plek voor het politieke systeem het doelwit van een aanslag is geweest. De krant uit Hongkong vindt dat de Chinese media de neiging hebben om het belang van de incidenten af te zwakken. De Chinese Global Times echter wil aanslagen zoals op het Tian’anmenplein, vorige week, en in Shanxi afgelopen woensdag, niet als sensatieverhalen brengen. Extreem geweld van individuen is volgens de krant nevenschade van de hervormingen en de openheid. Wie aanslagen verricht wil vooral zo veel mogelijk aandacht krijgen en opschudding verwekken. De officiële krant besluit dat er zeker reële samenlevingsproblemen zijn die niet mogen worden verhuld, maar die de overheid op een verstandige en bedaarde manier moet aanpakken, door de komende hervormingen bijvoorbeeld. Aanslagen mogen daarbij van geen invloed zijn: het zijn in de eerste plaats misdaden, die de politie moet bestrijden.

De Chinese autoriteiten en media hadden eerder al kritiek op westerse politici en berichtgeving betreffende de dodelijke actie van drie Oeigoeren op het Tian’anmenplein. De VS, CNN en BBC weigerden het incident ‘een daad van terrorisme’ te noemen en herhaalden vooral meningen over onvrede in Xinjiang, de autonome regio voor de Oeigoeren. China zegt dat wie alleen redelijke verklaringen zoekt voor terrorisme, zonder het te veroordelen, de terroristen aanmoedigt.

 Bronnen: Xinhua, BBC, SCMP, Global Times

 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *