Alle ogen zijn gericht op het Centraal Comité dat van zaterdag 9 tot dinsdag 12 november het beleid zal uitstippelen. Hoe breed en diepgaand zullen de hervormingen zijn? Wie zal er beter van worden?
De 205 leidende kaderleden van de CPC en hun 171 vervangers vergaderen vanaf morgen vier dagen lang om belangrijke beslissingen te nemen. Zelden was er in en buiten China op voorhand zoveel belangstelling voor een vergadering van de communistische partij. Iedereen lijkt het erover eens te zijn dat de CPC moet besluiten het land te hervormen of liever, verder te gaan met hervormingen. De problemen zijn bekend: een minder krachtige groei, een te sterke afhankelijkheid van de export en te weinig ontwikkelde binnenlandse consumptie, moeilijk op te lossen sociale ongelijkheden en discriminaties (bijvoorbeeld tegenover de binnenlandse migranten), corruptie en milieuvervuiling. Deze schaduwzijden van een succesvol beleid, de negatieve erfenis van overdrijvingen en misbruiken door sommigen, worden niet ontkend, hooguit als meer of minder ernstig ingeschat.
Supporters van buiten China
Buitenlandse journalisten en waarnemers houden van prognoses. Zij zitten gevangen in de competitiedwang van de media om wie het eerste het nieuws brengt of zelfs ‘wie het nieuws kan voorspellen nog voordat het gebeurt’. Die concurrentie rond snelheid en scoops lijkt soms een methode om lobby’s in China in het zonnetje te zetten. Zo geven Angelsaksische media bij voorkeur hun belangstelling (en steun) aan adviseurs die het kortwieken van de overheid voorstaan, meer armslag voor de privébedrijven en een liberalisering van de banksector. Bij de BBC, de Financial Times e.d. lezen we veel over het zogenaamde ‘plan 383’. Een of meer denktanks heeft binnen de top van de CPC een ontwerp laten circuleren van ‘drie hervormingen in acht sectoren, die drie grote doorbraken’ moeten forceren. Dit plan zou volgens de voorstanders de marktwerking in de economie definitief kunnen bevrijden.
De media in China
Om een of andere reden beantwoorden de Chinese media, die van de staat op kop, de lawine van buitenlandse voorspellingen dit keer met een stortvloed van eigen pronostieken. Zij brengen ook opmerkelijke opiniepeilingen. Al die verhalen bevatten vele aanvullingen en op het oog ook nogal wat tegenstellingen. In China gonst het ook van geruchten over plan 383, maar er zouden nog andere scenario’s en onderwerpen ter tafel kunnen komen tijdens het Plenum: de rol van de overheid en haar monopolies in de economie, de inkomenskloof, de registratie van de bevolking (de hukou), het grondbeleid, de aanpak van de corruptie en de verbetering van de sociale zekerheid, strijd tegen de armoede, de belangenbehartiging van de middenklasse of de urbanisatie.Van begrippen zoals ‘ongelijkheid’ of ‘corruptie’ vallen erg uiteenlopende definities te noteren. Eigenaars van particuliere ondernemingen bedoelen met strijd tegen ongelijkheid vooral dat ze dezelfde kansen willen als de staatsbedrijven om actief te zijn in winstgevende sectoren. Corruptiebestrijding moet in hun ogen eigenlijk alleen de staatsambtenaren die zich verrijken hard aanpakken. Zou de meerderheid van de bevolking dat ook zo zien? Het is bovendien zeer de vraag of juist een uitbreiding van de marktwerking de ideale oplossing is voor de problemen zoals de inkomenskloof, de discriminaties enz.
Vanaf volgende week woensdag zijn we allemaal in elk geval wat wijzer. Na de woorden komen de daden en het zijn vooral die waarop we de bedoelingen en het succes van de CPC kunnen beoordelen.
Bronnen: Xinhua, Caixin, BBC, SCMP, FT, WSJ
Global Times brengt een special rond het 3e Plenum. Verdient in elk geval belangstelling
http://www.globaltimes.cn/SPECIALCOVERAGE/3rdPlenarySessionof18thCPCCentralCommittee.aspx