EU en China onderhandelen in Beijing


125735950_11nDe hoogste leiders van China en de EU zijn samen in Beijing voor een 16e topconferentie tussen de Volksrepubliek en de Unie. De Chinese president stelt voor om te vertrekken van wederzijds begrip. De partners hebben goede redenen om hun betrekkingen te stimuleren.

Elkaar begrijpen en tolereren

Xi Jinping vindt dat de EU en China meer rekening moeten houden met het feit dat ze allebei hun eigen grote en nooit geziene experiment uitvoeren. De EU wil integreren, één geheel vormen. China wil diepgaande hervormingen op vele terreinen doorvoeren om de hele natie te verjongen. De beide partijen moeten elkaar respecteren, ondersteunen en met de nodige verdraagzaamheid tegemoet treden. Volgens de Chinese president is dat de beste basis voor de vooruitgang en de vernieuwing van hun bilaterale samenwerking en van het tien jaar oude strategische partnerschap.

Belangrijk partnerschap

China en de EU hebben in de loop der jaren een programma ontwikkeld van regelmatig herhaalde ontmoetingen op hoog niveau en andere vormen van dialoog tussen instellingen en functionarissen. Vandaag komen hun hoogste vertegenwoordigers samen voor een 16e topconferentie. Op de agenda staan plannen voor de samenwerking in de volgende vijf tot tien jaar. China en de EU gaan over en weer meer handel drijven en investeren. Ze zullen proberen investeringsovereenkomsten af te sluiten waarbij de twee partijen kunnen winnen en vormen van protectionisme kunnen vermijden. Een teken van hoop op dat vlak was het dat ze eruit zijn gekomen in de zaak van de zonnepanelen. Ze willen allebei dat de ander voor hun eigen bedrijven meer openstaat en ze een faire omgeving biedt. Meer specifieke onderwerpen van bespreking zijn: urbanisatie en uitwisseling van ervaringen, kennis en activiteiten op het gebied van wetenschap, lucht-en ruimtevaart en groene economie. Natuurlijk zullen de beide machten ook meningen uitwisselen over internationale en regionale kwesties (bijv. Iran, Korea, klimaat) en over de ontwikkeling van hun eigen visie en praktijk betreffende de mensenrechten. De Chinese Premier Li Keqiang, die de top heeft voorbereid met een eerdere rondreis door Europa zal de onderhandelingen voorzitten samen Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, en Barroso, voorzitter van de Europese Commissie. Na de conferentie vertrekt Li Keqiang naar Roemenië voor een ontmoeting tussen Chinese en Centraal- en Oost-Europese leiders. Het onderdeel urbanisatie van de 16e China-EU top is voor rekening van Zhang Gaoli, de eerste vicepremier en uiteraard, net zoals Xi en Li, een lid van het hoogste bestuurslichaam van de CPC.

Economische onderbouw

De EU is de grootste handelspartner van China. Voor de EU is enkel de VS belangrijker dan de Volksrepubliek qua handelsbetrekkingen en het is uit diezelfde Volksrepubliek dat de Unie het meeste importeert. Vorig jaar overschreed de waarde van hun handel de som van 430 miljard euro. Vergeleken met tien jaar geleden is dat een verviervoudiging. Geen wonder dat Barrosso in een interview met Xinhua liet verstaan dat hij hoopt op een toenemende voortzetting van een samenwerking die kan zorgen voor meer banen en meer groei. De EU overweegt om zijn directe investeringen in China op te trekken: die bedragen nu maar 2% van alle directe investeringen van de Unie, een schijntje vergeleken met de 30% investeringen die naar de VS gaan.

Bron: Xinhua

1 comment for “EU en China onderhandelen in Beijing

  1. Om ‘beter te begrijpen en te tolereren’:
    1) Tot in de negentiende eeuw was China de sterkste economische speler op wereldvlak. China importeerde evenwel niets: westerse handelaars kwamen aan met zilver en vertrokken met volle scheepsladingen. De Europese handelsbalans was negatief, terwijl China zich verrijkte via de enorme instroom van Europees zilver.
    2) Gedeelde sterktes maar grote verschillen tussen de 2 reuzen van de Euraziatische landmassa. “Het meest opvallende kenmerk van China” schrijft Jared Diamond, “is dat het geografische kerngebied (vrij gladde kustlijn, evenwijdig aan elkaar stromende rivieren) al sinds 221 v.Chr. verenigd is en merendeel van de tijd gebleven is – terwijl het geografisch gefragmenteerde Europa (met schiereilanden Italië en Spanje/Portugal en grotere eilanden Engeland/Ierland) nooit politiek één is geweest. Dankzij die eenheid konden en kunnen Chinese leiders in een groter gebied meer veranderingen verordonneren dan enige heerser in Europa en EU.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *