Brand vernielt traditionele Tibetaanse stad

Tijdens het weekend heeft een brand 242 huizen vernield in het stadje Dukezong. Dukezong is een traditionele Tibetaanse stad in het Tibetaanse arrondissement Shangri-La in de provincie Yunnan. De media stellen vragen. Had de ramp  kunnen worden vermeden?

Brand

Shangri-La of in het Chinees Xianggelila is een nieuwe naam van het arrondissement Zhongdian – in het Tibetaans Gyalthang- sinds 2001. Het verwijst naar het fictieve aards paradijs in de roman ‘Lost Horizon’, geschreven in 1933 door de Brit James Hilton. De roman is al twee keer verfilmd. Vooral sinds de naamswijziging trekt het arrondissement veel toeristen aan. Toerisme is er de belangrijkste economische sector geworden. Dukezong is 1.300 jaar oud en was een belangrijke halte op de thee- en paardenroute: langs die route werd Chinese thee naar Tibet en verder naar India gebracht en Tibetaanse paarden naar China. Dukezong ligt op 3.300 meter hoogte.

Onverantwoorde risico’s?

Bij de brand die men gedurende tien uren onder controle probeerde te krijgen werden circa 70% van de houten woningen in het stadje vernield. Er vielen geen dodelijke slachtoffers maar 353 gezinnen zijn tijdelijk dakloos en 2.600 mensen werden geëvacueerd. Er zijn ook een aantal culturele relicten en thangka’s verloren gegaan.
Een eerste onderzoek sluit misdadig opzet uit. De brand ontstond in een guesthouse. De houten woningen vatten snel vuur. Een stevige wind wakkerde het vuur extra aan. De smalle steegjes geplaveid met keien bemoeilijkten ook het blussen. In het recente verleden waren er al branden in dergelijke oude steden: in maart 2013 woedde al een brand in Lijiang, niet ver van Shangri-La, in oktober brandde een oude tempel af in Hongjiang in centraal China, en in november een historische houten brug in Chongqing.
Maar is wel alles gedaan om een ramp te vermijden? Zo blijkt dat drie jaar geleden een blusnetwerk is aangelegd , goed voor een investering van 8 miljoen yuan. Echter bovengronds, en om het bevriezen van de leidingen te voorkomen had men er het water moeten aflaten. Dat vertraagde de blussingwerken. De oude stad was gebouwd met brandgangen. Omwille van het toerisme zijn die intussen volgebouwd met winkels en restaurants. Lakse politiek van stadsplanning dus, zonder lessen te trekken uit de branden elders. Li Gang, de directeur voor de bescherming van culturele relicten van de Tibetaanse prefectuur Deqin (Dêqên),waarvan Shangri-La deel uitmaakt, roept op tot een terugkeer naar en verbetering van de traditionele veiligheidsmaatregelen. BBC citeert verschillende Chinese kranten die vragen stellen, zoals Volksdagblad, Dagblad van de Jeugd in Beijing, Dagblad van Guangzhou, China Business News en Beijing Nieuws. Beijing Nieuws verwijt de autoriteiten dat ze ‘rekenden op hun goed geluk’ in plaats van de aanbevolen veiligheidsmaatregelen te nemen; de krant verwijst ook nog naar de ramp in Qingdao vorig jaar, waar door schuldig verzuim een olieleiding explodeerde en 62 doden maakte.

Ook in Guizhou een ramp

En het is niet de enige recente ramp. Maandag heeft in het dorp Laoshan van de stad Kaili in de eveneens Zuidwestelijke provincie Guizhou een ontploffing plaatsgevonden waarbij veertien personen omgekomen zijn en zeven zwaar gewond werden. Officieel is nog geen oorzaak bekend gemaakt doch vermoed wordt dat het om een ontploffing van een vuurwerkopslagplaats gaat.
(Bronnen: China Daily, Volksdagblad, BBC, AWSJ)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *