Taiwan verdeeld over dienstenakkoord met Beijing


Een akkoord tussen de Volksrepubliek en Taiwan voor het uitbreiden van handel en investeringen in diensten leidt tot zware oppositie in Taiwan. Die komt niet alleen van de oppositiepartij Democratic Progressive Party (DPP) maar ook van aantal studenten die op 18 maart het parlement bezet hebben. Het werd op 24 maart met geweld ontruimd.

taiwanHet akkoord is al in juni 2013 ondertekend. 80 sectoren van dienstverlening op het vasteland worden geopend voor investeringen uit Taiwan, in de omgekeerde richting gaat het om 64 sectoren. Volgens de regering van Taiwan zou dit het bbp met minstens 1% doen stijgen. Daarnaast dient het akkoord als aanloop voor een belangrijker akkoord over goederen. En, zo hoopt Taipei, het is een precedent: door het ondertekenen van een akkoord erkent de Volksrepubliek impliciet dat Taiwan economische verdragen kan sluiten. Daardoor komt het in een gunstiger positie kunnen komen om deel te nemen aan internationale economische verdragen zoals het door de VS gesponsorde Trans-Pacific Partnership (dat nog in de steigers staat).

Oppositie

De DPP kantte zich direct tegen het akkoord. Het zou ongunstig zijn voor kmo’s in de ontspanning- en horecasectoren die niet opgewassen zijn tegen grote concurrenten van het vasteland die bovendien banden met de overheid hebben. Op Taiwan zouden vooral grote bedrijven ervan profiteren, waarvan sommigen banden met de regeringspartij Guomindang hebben. Achter deze argumenten schuilt uiteraard de afkeer van de separatistische DPP voor alles wat Taiwan dichter bij het vasteland kan brengen. De protesterende studenten vrezen van hun kant dat het akkoord banen voor de jongeren zal elimineren; Taiwan kent al een belangrijke werkloosheid onder de jongeren.

Rellen

De tactiek van de oppositie is te eisen dat het akkoord paragraaf per paragraaf besproken en gestemd wordt. Dat weigert de regering, want indien één paragraaf afgewezen wordt moet alles terug onderhandeld worden. De behandeling in het parlement begon op 12 maart al meteen met een vechtpartij. Daarna duurde de obstructie verder tot de meerderheid op 17 maart verklaarde dat ze het verdrag zou goedkeuren op 8 april. De volgende dag was het parlementsgebouw door de oppositie bezet. Bij twee pogingen om het te ontzetten werden 38 politiemannen gewond. Op 24 maart werd ook het regeringsgebouw op 200 meter van het parlement door betogers bezet. Maandag werden de bezette gebouwen door de politie ontzet. Daarbij vielen volgens SCMP 150 gewonden, en zijn 61 personen aangehouden.

Tegenargumenten ‘vals’

Volgens een recente opiniepeiling zou 44% van de bevolking achter de toenadering tot Beijing staan terwijl 25% er tegen is.
Media op het vasteland brengen een overwegend feitelijk verslag van de gebeurtenissen, zonder veel commentaar. Xinhua biedt wel een platform aan de regering van Taiwan om ‘vijf valse argumenten’ tegen het pact te weerleggen. Het bij het publiek meest aanslaande argument is de gevreesde massale inwijking van arbeidskrachten van het vasteland. Het verdrag zet de deur daarvoor niet open, zegt de regering. Einde 2013 verbleven 259 inwoners van het vasteland met hun familie op Taiwan. Ze stelden er bijna 10.000 Taiwanezen tewerk. Het verdrag vermeldt ook niet expliciet dat de clausules wederzijds zijn. Ongunstig, zeggen tegenstanders, maar de regering argumenteert dat Taiwanese ondernemers meer voordelen krijgen dan ondernemers van het vasteland. Sommigen citeren ook overwegingen van nationale veiligheid. Daarop repliceert de regering dat gevoelige sectoren gesloten blijven voor investeringen door het vasteland.

Bronnen: Stratfor, Global Times, Xinhua, SCMP
Voor meer informatie over het dienstenakkoord, lees hier

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *