Zo’n 10 % van Pekings afgestudeerden doet dienst als dorpsambtenaar in landelijke gebieden. Na drie jaar krijgen ze een vaste baan in de administratie plus een stedelijke hukou. Peking plant 100.000 dergelijke jobs tegen eind 2010, vooral in het westen van het land.
Een ‘cun guan’ verdient tussen 3000 à 4000 yuan per maand. De regering wil hun aantal optrekken tot 100.000 in 2010, vooral in het westen van het land. Na de drie jaar dienst op het platteland krijgen de cun guan een vaste baan in de administratie. Een andere stimulans, alleszins voor afgestudeerden uit boerenmiddens, is dat ze nadien een hukou (permanent verblijf) krijgen in de stad waar ze gestudeerd hebben. Sommigen doen het ook uit idealisme. Naar verluidt is er opnieuw interesse voor de Culturele Revolutie.
De 45 cun guan in Xianying vertgenwoordigen nu de helft van het personeel van het lokaal bestuur. Ze zeggen dat hun dagelijkse taken nogal uitputtend zijn: sommigen houden statistieken bij, anderen antwoorden op vragen van de boeren, nog anderen helpen bij arbitrage, leren boeren werken met computers of formulieren invullen. Daarnaast kunnen afgestudeerden in gezondheidszorg of in economie hun kennis direct ter plaatse aanwenden.
Bron: Asia Times
Grappig genoeg toen ik dit aan mn Vrouw (chinese) aan het voorlezen was, was er net op de Hongkong TV een reportage over precies het zelfde. Dit blijkt al behoorlijk oud nieuws te zijn (is begonnen begin van deze eeuw) en de meesten voelen zich behoorlijk bedrogen, omdat na de periode op het platteland er geen baan voor hen was. Preciese nummers ben ik even vergeten, maar het was me wel duidelijk dat maar een fractie <10% een baan had gevonden in hun studie stad.