Uit een onderzoek van consultant Motivaction komt dat zeer veel Chinezen zichzelf als milieubeschermer zien. In China zou zelfs meer dan het dubbele van de mensen in Europa en de VS van zichzelf vinden dat ze met het milieu begaan zijn en daar naar handelen.
Motivaction heeft in 20 landen 48.000 consumenten online geïnterviewd. Rond de afgelopen jaarwisseling werd de houding gemeten ten aanzien van drie uitspraken: ‘Ik probeer milieubewust te leven’, ‘ik maak me zorgen over de schade die mensen aan de planeet toebrengen’ en ‘ik ben een milieubeschermer’. De reactie was bij veel meer Chinezen positief dan bij de bevolking in westerse landen. Het rapport van Motivaction noemt het cijfer van 64% instemming, het dubbele van wat er in Europa en in de VS werd genoteerd. De conclusie was dat in China zijn zeer veel mensen kwaad of bezorgd zijn over de pollutie, vooral in de steden. Ze willen dat er snel actie wordt ondernomen. Dat is een groot verschil met de publieke opinie in het Westen, waar het milieu door de crisis tegenwoordig onderaan op de politieke agenda is beland. Daar waar de Europese en Amerikaanse milieubewuste burgers overwegend progressieve, hoogopgeleide en politiek bewuste types kun je de Chinese ‘groenen’ vinden zowel onder sociaal gesproken behoudende mensen, gehecht aan traditionele ‘Aziatische’ en familiale waarden, als onder politieke functionarissen en mensen die geloven dat de zakenwereld en de technologie een positieve rol zullen spelen bij de oplossing van de milieuproblemen.
Mentaliteitsverandering leidt tot ander beleid
Blijkbaar vormen de ongerustheid en de milieubewuste mentaliteit in uiteenlopende groepen van de samenleving een goede basis voor het beleid om aan te sturen op een grondige ommekeer. China dat in absolute cijfers een derde van de uitstoot in de wereld zou veroorzaken, is anderzijds ook de grootste investeerder in groene technologie. De beloften die premier Li Keqiang in maart deed om de strijd tegen pollutie even hardnekkig te voeren als tegen de armoede heeft vertrouwen gewekt. Daartoe heeft de toezegging bijgedragen om miljarden te besteden aan het tegengaan van de luchtvervuiling en aan het oplossen van het watertekort. Ook het strenger maken van de wetgeving en van de straffen voor vervuilers heeft geholpen. In het buitenland begint men dat te zien: Reuters citeert bij zijn bericht over het Motivactionrapport een CEO van de milieu-ngo Sustainability Consult die de daadkracht van de Chinese regering looft.
Bronnen: Xinhua, Motivaction.nl, Reuters
Het ‘bewuste’ rapport http://www.motivaction.nl/content/china-64-percent-environmentalists-report