China nog meer betrokken bij Latijns-Amerika

De twee laatste bestemmingen van de succesvolle Chinese delegatie aan Latijns-Amerika, geleid door Xi Jinping, waren Venezuela en Cuba. Het zijn twee landen waarmee China nog meer ideële raakpunten en verwantschap heeft dan de andere staten die Xi in de regio de afgelopen weken heeft bezocht.

Presidenten Xi en Maduro

Presidenten Xi en Maduro


In Venezuela heeft China, dat al sinds 1974 diplomatieke banden met het land onderhoudt, zijn partnerschap voor gezamenlijke ontwikkeling van 2001 nog krachtiger gemaakt.

Politiek en olie

De presidenten van beide landen brachten hulde aan de overleden Venezolaanse leider Hugo Chavez, die ook een groot promotor was geweest van de goede betrekkingen met China. De hernieuwde en verstevigde relatie houden ook meer regelmatige contacten in tussen politieke actoren: partijen en instellingen. De handel tussen Venezuela en China wordt ontwikkeld in de volgende sectoren: financiën, energie, mijnbouw, landbouw, infrastructuur, telecom en hi-tech. Zestien contracten zijn getekend. President Maduro bedankte China voor de financiële ondersteuning voor allerlei commerciële en sociale projecten. Een vorm van financiering is een kredietlijn van vier miljard dollar in ruil voor ruwe olie en andere minerale producten.

Oude en nieuwe helden

Xi Jinping eindigde zijn Latijns-Amerikaanse rondreis in Cuba. Daar heeft hij de voormalige leider Fidel Castro ontmoet en lange gesprekken gehad met diens broer, de huidige president van Cuba, Raúl Castro. Xi heeft Santiago de Cuba bezocht, de grote industriële havenstad die een rol heeft gespeeld in de Cubaanse revolutie en waar ook de onafhankelijkheidsstrijder en schrijver José Martí actief was. Xi kreeg de medaille in de orde van Martí, de hoogste Cubaanse onderscheiding. Het bezoek van de Chinese president had een politiek onderdeel. Xi roemde drie sterke punten van het huidige beleid in Havana: de vasthoudendheid betreffende het socialisme, de strijd voor de nationale soevereiniteit en de huidige economische en politieke hervormingen. Zowel Raúl als Fidel Castro wezen op het belang van de samenwerking onder de BRICS-landen met als recente succes de oprichting van de Nieuwe Ontwikkelingsbank. In een opiniestuk wees Fidel op de hulp van China en Rusland bij de ontwikkeling van Latijns-Amerika en schreef dat de beide landen werken voor een open, niet-discriminerend en veelzijdig internationaal handelssysteem. Volgens hem kunnen zij de mensheid een kans op overleving bieden. In een opiniestuk in Xinhua werd de VS dan weer opgeroepen om eindelijk een einde te maken aan de boycot van Cuba en werd gesteld dat de Latijns-Amerikaanse reis van Xi Jinping niet tegen de VS gericht was.

Kansen economische betrekkingen

Contracten in Cuba

Contracten in Cuba


Wat het economische onderdeel betreft zijn er afspraken gemaakt om de bestaande bilaterale comités voor economie en handel nog productiever te maken. China en Cuba willen meer zaken doen op de gebieden van gezondheidszorg, diensten, landbouw, infrastructuur, energie, mijnbouw en toerisme. Er zal bijzondere aandacht zijn voor hernieuwbare energie en biotechnologie. Ondersteund door Chinese biotechnologie, heeft Cuba een fabriek geopend van bloedglucose-teststrips voor het sterk toenemende aantal diabetespatiënten in Cuba. De vertegenwoordigers van de beide landen willen meer Chinese bedrijven aanmoedigen om te investeren in Cuba. Met Xi reisden ook 50 ondernemers mee. De hervormingen, onder andere de plannen voor oprichting van een speciale economische zone in Cuba, scheppen nieuwe kansen. Er werden deze week al meteen 29 contracten getekend. Na Venezuela is China de grootste handelspartner van Cuba. China helpt de gevolgen van het Amerikaanse embargo te verlichten met gunstige leningen.
De Chinese handel met Latijns-Amerika had vorig jaar een waarde van bijna 262 miljard dollar. Voor Venezuela is het grootste afnemer van olie (na de VS). Behalve voor Cuba is China ook de op een na grootste handelspartner van Argentinië en de belangrijkste van Brazilië. Dit is een welhaast revolutionaire ontwikkeling van de laatste jaren. De blijkbaar onuitputtelijke Xi ging bij zijn terugreis naar China, tijdens een tussenstop, nog even praten met de Portugese vicepremier. Portugal kreeg van China bijstand bij de kredietcrisis en de twee landen hebben op een voorbeeldige manier de terugkeer van Macau aan China geregeld. Hun betrekkingen zijn dan ook prima en dat is een voordeel voor verdere Chinese relaties met landen in Afrika en Latijns-Amerika die ook bevriend zijn met Portugal.
Bronnen: China Daily, Xinhua, SCMP, BBC
Video http://news.xinhuanet.com/english/video/2014-07/24/c_133506705.htm
xi en fidel
 

1 comment for “China nog meer betrokken bij Latijns-Amerika

  1. “… en werd gesteld dat de Latijns-Amerikaanse reis van Xi Jinping niet tegen de VS gericht was.”
    Niet volledig mee eens. In de ogen van de Amerikanen wordt het anders ervaren.
    Monroedoctrine: http://nl.wikipedia.org/wiki/Monroedoctrine
    De Monroedoctrine heeft de Europese en Sovjet-interventies verhinderd op militair vlak. Op ideologisch vlak heeft het minder succes gehad. Nu nog afwachten hoe het afloopt met de economische “interventie” van China, want de Amerikanen zullen zeker via hun softpower (beinvloeding van de publieke opinie) proberen de boel te saboteren.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *