Sinds de nieuwe wet in 2011 zijn er in China 300 rehabilitatiecentra voor drugsgebruikers opgericht. Ze hebben een capaciteit van 200.000 patiënten. In totaal verbleven al 600.000 mensen –verplicht- in deze instellingen. Na hun verblijf is ongeveer 30% van hun drugsverslaving af. In de centra verblijven momenteel 5.000 recidivisten.
De wet van 2011 kwam er in voorbereiding van de beslissing –in 2013- om de centra voor ‘wederopvoeding door arbeid’, de zogenaamde laogai, af te schaffen. In deze centra kwamen kleine delinquenten door een beslissing van een politierechter terecht voor perioden van maximum drie jaar. Er werden ook drugsgebruikers opgesloten. De sluiting betekende dat voor deze groep een nieuwe opvang moest voorzien worden.
Concreet worden ernstige drugsverslaafden nu drie tot zes maanden opgesloten in een ontwenningsinstelling, en verblijven daarna tot twee jaar in een rehabilitatiecentrum dat valt onder het ministerie van justitie. In deze centra is de voorbije jaren veel geïnvesteerd in modern materiaal en in bijkomende opleiding voor het personeel. Naast aandacht voor fysische ontwenning is er ook een psychologische begeleiding, plus beroepsopleiding. Voor de begeleiding zijn 3.300 dokters, 9.100 psychologen en 13.000 vol- of deeltijdse leraren ingeschakeld. Momenteel wordt gewerkt aan standaardregels voor het contact tussen de gedetineerden en hun familie.
Onder de nieuwe regels kan de politie zich volledig concentreren op de criminele aspecten van drugsgebruik, terwijl justitie werkt aan rehabilitatie.
Bron: chinadaily