Op de klimaattop van de VN in New York heeft China enig vertrouwen gewonnen door zijn toezeggingen om de uitstoot aan te pakken en de economie koolstofarm te maken tegen 2020. De vertegenwoordiger van China heeft de toekomstige conferenties over het klimaat voorbereid met buitenlandse gezagsdragers.
China heeft vicepremier Zhang Gaoli als speciaal gezant van Xi Jinping naar de klimaattop van de afgelopen week gestuurd. Zhang deed toezeggingen die van vele kanten werden verwelkomd. De Chinese economie wordt koolstofarm gemaakt tegen 2020, door de uitstoot per eenheid van het bnp te verminderen met 45% vergeleken met wat hij was in 2005. De uitstoot zal in een zo vroeg mogelijk stadium ‘pieken’. De vicepremier zei ook dat China zich op dit gebied nog meer zal inspannen dan het nu al doet, als groot ontwikkelingsland met verantwoordelijkheidszin.
‘Alle landen moeten’ volgens hem ‘de weg inslaan naar een groene en koolstofarme ontwikkeling die aangepast is aan hun nationale situatie en werken aan een toekomst voor na 2020, in het licht van de reële omstandigheden.’ Volgend jaar zullen bijna 200 landen immers afspraken proberen te maken over welke maatregelen ze na 2020 verder zullen treffen met het oog op de klimaatverandering (Parijs 2015).
Eerst Peru en dan Parijs
In december van dit jaar is er een klimaatconferentie in Lima, Peru. Met de president van dat land, Ollanta Humala, heeft Zhang Gaoli een ontmoeting gehad om die top voor te bereiden en om de afspraken verder uit te werken die zijn gemaakt tijdens het bezoek van de Chinese president aan Peru, in april.
De grote 21e Conferentie van de Deelnemers aan het UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change) en de 11e zitting voor het Kyoto Protocol worden in 2015 in Parijs georganiseerd. Ook met de (waarschijnlijke) gastheer president Hollande had Zhang Gaoli een onderhoud. De Chinese vicepremier benadrukte dat China met alle landen zal samenwerken zodat de grote conferentie van 2015 ook tot concrete resultaten leidt, op basis van een ‘gemeenschappelijke, maar gediversifieerde verantwoordelijkheid’. Zhang drong ook aan op transparantie, een brede deelname, en een onderhandelde consensus. Hollande prees China voor de vele inspanningen die het nu al levert.
Lof uit de VS
Experts (o.a. van Climate Action Network en Global Call for Climate Action) en adviseurs van de Amerikaanse regering spraken hun enthousiasme uit over de Chinese toezeggingen, omdat ze afkomstig waren van leiders op het hoogste niveau. John Holdren, de directeur van het Bureau voor Wetenschap en Technologie bij het Witte Huis, heeft er vorige week op gewezen dat China al veel meer doet dan de meeste Amerikanen beseffen. Hij sprak tot de politici van de VS over de targets inzake niet-fossiele brandstoffen en energieverbruik, opgenomen in het 12e Vijfjarenplan. Holdren voegde eraan toe: ‘wij hebben dat trouwens zelf niet gedaan, wij hebben geen normen voor koolstofarm energieverbruik. China is ons op sommige terreinen voor: wat de vermindering van uitstoot betreft bijvoorbeeld’.
Ook welbegrepen eigenbelang
Ondanks de geleverde inspanningen en behaalde successen heeft China intussen de EU ingehaald inzake de uitstoot, niet alleen in absolute cijfers, ook per hoofd van de bevolking. India bevindt zich op dezelfde weg. De beide landen zitten nog lang niet op de jammerlijke hoogte van de VS en Australië wat dit betreft, maar de Chinese regering begrijpt in elk geval hoe hoog de nood is.
Om de VN-Conferentie van deze week voor te bereiden had de hoogste Chinese verantwoordelijke voor het beleid inzake klimaatverandering, Xie Zhenhua, een persconferentie gegeven. Xie, die onderdirecteur is van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie , het voornaamste planbureau, heeft erop gewezen dat China op het eind van 2013 de uitstoot per eenheid van het bnp al had verminderd tot 28,56% ten opzichte van 2005. De consumptie van niet-fossiele brandstoffen voor energie bedroeg al 9,8% en dat nam nog toe. De herbebossing liep flink vooruit op de planning. In de eerste negen maanden van 2014 is het energieverbruik per eenheid bbp in China met 4,2% gedaald, en de koolstofintensiteit met 5%. Dit zijn de beste resultaten sinds jaren. Xie legde uit dat China belangrijke toezeggingen zou doen en nakomen. Niet alleen omdat het een internationale verplichting is, maar ook omdat de eigen economie getroffen wordt als de grondstoffen opraken en het milieu zwaar vervuild blijft.
Bronnen: Xinhua, BBC, Financieele Dagblad Nederland