’s Werelds grootste bankgroep en zesde grootste onderneming ‘The Hongkong and Shanghai Banking Corporation’ (HSBC), die na 1997 haar hoofdkwartier van Hongkong naar Londen verplaatste, doet 12 jaar later de omgekeerde beweging. In een stap die het verleggen van de klemtoon van het westen naar het oosten weerspiegelt, gaat de baas straks terug aan de slag in Hongkong om contact te leggen met het dynamische Azië.
HBSC kwam in 1993 naar Londen in een regeling waarbij het de ‘Midland Bank’ inpikte. In 1999 gaf de bank 10 miljard $ uit voor het verwerven van de Amerikaanse ‘Republic National Bank of New York’. In 2003 werd 16 miljard betaald voor de koop van hypotheeklener ‘Household International’, wat desastreus uitviel. Een bedrag van 32 miljard moest opzijgezet worden om de verliezen in de VS te delgen. Bij aandeelhouders werd 17 miljard $ nieuw kapitaal opgehaald. Nochtans heeft HSBC in de VS een portfolio van meer dan 80 miljard $ activa, maar meerdere analisten verwachten verdere noodzakelijke afschrijvingen volgend jaar.
In een beweging om de activiteiten van de bank af te wenden van de slappe Europese en Amerikaanse markten ten voordele van het meer dynamische Azië, gaat CEO Michael Geoghegan terug aan de slag in Hongkong, terwijl voorzitter S. Green in Londen blijft. “De strategie van de groep is Azië, want daar liggen de opportuniteiten. Dus is het logisch in Azië te zitten”, aldus nog Geoghegan, die toch nog jaarlijks 40 dagen in de VS wil verblijven. Volgens analisten profiteert HSBC van zijn afkomst en is dit een voordeel t.a.v. de concurrentie, die sterk getroffen is door de financiële crisis. Anderen vermoeden dat de relocatie naar Hongkong op langere termijn een notering van HSBC op de beurs van Shanghai als doel heeft. Voorzitter Green zegt echter dat de Holding in het Verenigd Koninkrijk gedomicilieerd blijft en dat vanuit twee evenwaardig belangrijke centra zal worden gewerkt.
In een reactie heeft premier Donald Tsang van Hongkongs bestuur de terugkeer toegejuicht. Hij zei aangemoedigd te zijn door het vertrouwen van de bank in Hongkong als platform om opportuniteiten in groeimarkten in Azië te benutten en meer bepaald in het vasteland.
Bron: SCMP